Vlast je obvezna da poštuje mirovni sporazum

valentin kolinda
Također su razgovarali o novoj fazi u nastojanjima BiH da se pridruži Europskoj uniji (EU) putem nedavno potpisanog programa reformi. Inzko je zahvalio Grabar-Kitarović na ulozi koju je Republika Hrvatska imala tijekom proteklih godina kao jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i članica EU, u pružanju potpore BiH.

- Kao što sam rekao mnogo puta, Hrvatska je pozitivan primjer za BiH kako se može ostvariti odlučan napredak na euroatlantskom planu, kada postoji politička volja za provedbu reformi u interesu svih građana - kazao je Inzko.

Grabar-Kitarović je naglasila kako je važan opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH, te da se načela Daytonskog sporazuma moraju poštovati, garantirajući jednakopravan položaj hrvatskog naroda. Inzko je jasno stavio do znanja da je referendum Republike Srpske (RS) ozbiljna i direktna prijetnja Mirovnom sporazumu, koja uvodi rizik da BiH krene unazad, te da se on mora ostaviti po strani kako bi se bh. lideri mogli usredotočiti na stvarne reforme u korist građana, priopćeno je iz OHR-a.

FENA