SKUPA ŠKOLARINA Nitko nije upisao studij na kojem je trebala predavati Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović
Hercegovina.info

Hrvatsko-izraelski studij na Filozofskom fakultetu u Splitu, iako je bio pompozno najavljivan od početka godine, nije započeo s početkom nove akademske godine. Na diplomski studij, punog naziva “Demokracija i društvena otpornost suvremene države”, koji traje dvije godine i za koji je školarina 6000 eura godišnje, nitko se nije upisao, prema informacijama koje donosi Telegram.

Nekoliko studenata koji su iskazali interes, kako je potvrđeno, odustalo je od upisa primarno zbog financijskih razloga. Stoga, plan je da cijeli program krene tijekom sljedeće akademske godine. Na pitanje o mogućem smanjenju školarine, odgovori iz Splita su izostali.

Studij na engleskom jeziku

Među predavačima na studiju trebala je biti i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, što je svakako privuklo pažnju javnosti. Studij na engleskom jeziku, čiji je izvorni naziv Democracy and Resilience in Modern Society, trebao je obuhvatiti kulturne, povijesne i političke aspekte, kao i teme vezane uz religiju, pravo i znanost, s posebnim fokusom na hrvatsko i izraelsko društvo. Jedan od ciljeva pokretanja ovog studija bio je jačanje akademske veze između Hrvatske i Izraela.

U siječnju ove godine, studij je predstavljen u centralnoj auli Filozofskog fakulteta, s prisustvom visokih uzvanika poput veleposlanika Izraela u Hrvatskoj, Garyja Korena, i rektora splitskog sveučilišta, Dragana Ljutića, među ostalima. Dekanica Filozofskog, Gloria Vickov, istaknula je da ovaj studij predstavlja značajnu novost u domeni lokalnog visokog obrazovanja.

Unatoč velikim snovima i ambicijama, realizacija programa će, izgleda, pričekati barem još godinu dana. Antonela Marić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju s Filozofskog u Splitu, izjavila je da su neki od studenata, iz privatnih i financijskih razloga, odustali od upisa. Na pitanja o broju studenata koji su iskazali interes i mogućem smanjenju školarine, prodekanica Marić nije odgovorila.

U početnom odgovoru, prodekanica Marić je istaknula da je studij tijekom promocije izazvao veliki interes zbog međunarodne prepoznatosti predavača, uključujući i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je trebala predavati na kolegiju Modern Diplomacy and Public Relations.