Reakcije HSPF-a povodom uhićenja petorice pripadnika HVO-a iz Kiseljaka

Kiseljak, prosvjed, HSPF, priopćenje, Kiseljak
Nije bilo potrebe za demonstracijom sile niti zastrašivanjem obitelji uhićenih jer su pripadnici HVO-a bili na poznatim adresama i bili su spremni odazvati se nadležnim pravosudnim institucijama.

Po nalogu tužiteljstva Županije Središnje Bosne, uhićeni Miroslav Škoro, Dalibor Miloš, Radislav Stanković, te braća Ljubo i Bosiljko Dilber su odvedeni kao da su najgori kriminalci a ne hrvatski branitelji iz Središnje Bosne.

Svaki zločin osuđujemo bez obzira koja ga je strana počinila u proteklom ratu. Svi odgovorni za te zločine moraju biti dovedeni pred lice pravde, ali nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivica. To, izgleda, u BiH ne vrijedi za sve. Bili smo svjedoci ovih dana da se prema svim optuženicima za ratne zločine ne postupa jednako. Dok jedni imaju podršku političkog vrha države, druge privode uz veliku demonstraciju moći. Na takve stvari ne želimo i nećemo ostati nijemi poput mnogih koji su se trebali oglasiti s hrvatske političke scene. Iskreno se nadamo da ova događanja nisu dio predizbornog folklora za prikupljanje glasova na predstojećim izborima. Iznad svega želimo jednakost i pravdu za sve. Time želimo naglasiti kako većina zločina nad Hrvatima Središnje Bosne još uvijek nije procesuirana, čak nisu pokrenute niti predistražne radnje, a svako uhićenje još uvijek ostavlja jaku emociju među ljudima.

U nadi da će bh. pravosuđe odraditi pošteno i časno svoj posao, želimo reći kako se na ovaj način spektakularnog uhićenja spomenute petorice pripadnika HVO-a, gazi na sve što su Hrvati u proteklom ratu uradili za samostalnost Bosne i Hercegovine i očuvanje naših višestoljetnih ognjišta, stoji u priopćenju HSPF-a.