ORTAČKE VEZE NAČELNIKA KISELJAKA Kompanija Ceste Company dobila poslove vrijedne dva milijuna maraka

Kiseljak
Adi Kebo/Žurnal.info

Kompanija Ceste Company iz Kiseljaka samo od početka ove godine od Općine Kiseljak dobila je poslove vrijedne oko dva milijuna KM s PDV-om. To je nastavak višegodišnje prakse u kojoj je ova kompanija apsolutni rekorder po dobivanju ugovora od Općine.

Dok su se potpisivali ugovori, redale su se i prijave županijskom i federalnom tužiteljstvu. Federalno tužiteljstvo u prosincu 2023. usvojilo je žalbu na odluku o neprovođenju istrage koju je donijelo Tužiteljstvo SBŽ, a odnosi se na zloupotrebu položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka i ovlaštenih osoba u Policijskoj stanici Kiseljak. Tužiteljstvo FBiH u svojoj odluci navodi kako je županijska tužiteljica Edina Mešić odluku zasnovala na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, piše Žurnal.

U prijavi se navodi kako je načelnik Općine Kiseljak 'uspostavio ortačke veze' s tvrtkama Bar-Floor i Ceste Company, te tako omogućio stjecanje novčanih sredstava. 

Žurnal je ranije pisao kako je protiv Pere Pecirepa, voditelja kompanije Ceste Mostar u Kiseljaku i člana Nadzornog odbora, i Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika Općine Kiseljak, od 2012. do danas podnesene su po tri kaznene prijave Tužiteljstvu Srednjobosanske županije. Dvaput su prijavljeni zajedno, za zloupotrebu položaja, a Mišurić je 2012. prijavljen i za neizvršavanje sudske odluke. 

Dio prijava odnosi se na to da kompanija Ceste Company prilikom izvođenja radova povremeno koristi mašine kompanije Ceste Mostar, koja je većinski u državnom vlasništvu. Sve zahvaljujući tome što je član Nadzornog odbora Pero Pecirep, a vlasnica Ceste Company Jelena Pecirep, bivša supruga Pere Pecirepa. U nekim poslovnim registrima Pero Pecirep još uvijek je naveden kao jedan od direktora Ceste Company. U nekim tekstovima medija iz Kiseljaka Pecirep je predstavljen kao menadžer Ceste Company. 

Ove prijave potkrijepljene su fotografijama radnih mašina za koje je prijavitelju, u Ministarstvu unutarnjih poslova SBŽ, potvrđeno da pripadaju Ceste Mostar. U vrijeme fotografiranja izvodile su poslove za Ceste Company.

Osim toga, u prijavama je navedeno kako se prilikom obavljanja radova na području općine Kiseljak vrši i nelegalna eksploatacija riječnog pijeska i šljunka koja se odvozi iz Zone sporta i rekreacije (projekt Općine Kiseljak) na druge lokacije. 

Ceste Company, Ceste Mostar, Općina Kiseljak, te odvjetnik načelnika Mladena Mišurića Ramljaka, na kojeg smo upućeni iz Općine, nisu odgovorili na naš zahtjev za razgovor u vezi s ovom temom, piše Žurnal.

Zbog brojnih prijava koje je podnio, Nedeljko Stjepanović iz Kiseljaka, trpi brojne pritiske. Kako kaže za Žurnal, protiv njega je podneseno najmanje pet tužbi za klevetu Općinskom sudu u Kiseljaku:

''U razdoblju dužem od dvije godine prijavljivao sam kaznena djela uvezane kriminalne grupe iz Kiseljaka i konačno je Federalno tužiteljstvo poništilo odluku Županijskog tužiteljstva, koje je uporno ponavljalo da prijavljeno nije kazneno djelo. Međutim, ista ekipa je podnijela brojne tužbe za klevetu ovom sudu koji apsolutno kontroliraju. Radi se o krađi javnog novca od strane uvezane kriminalne grupe kojom rukovodi načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak koji je već oko 20 godina na toj funkciji''. 

Podnesene prijave odnose se na javne nabavke za poslove izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnju Zone sporta i rekreacije u Kiseljaku, izgradnju kružnog toka, kršenje Zakona o javnim nabavkama, eksploataciju pijeska… te druge oblasti o kojima ćemo pisati u narednim tekstovima. 

Sadržaj se učitava...