Pooštrene kontrole na bh. granicama

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
...Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u susjednoj Hrvatskoj i svakodnevne informacije da su proizvodi u toj zemlji inficirani salmonelom ili ešerihijom koli.

Među posljednjim kompanijama u čijim su proizvodima otkrivene nepravilnosti je „Perutnina Ptuj". No, prema Šarovićevim riječima, nema razloga za brigu, jer „Perutnina Ptuj" u BiH ima vlastitu proizvodnju i ne uvozi meso, javlja Dnevni avaz.

- Dakle, ta sumnja ne odnosi se na našu kompaniju, već samo na one ispostave koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj - pojasnio je Šarović.

Dodao je da je suština u jačoj kontroli državne granice, ali da na unutarnjem tržištu, u proizvodnim pogonima i prodajnim objektima kontrolu trebaju obavljati entitetski inspektorati.

- Mislim da nas ova situacija tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitet hrane podigli na viši nivo. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog porijekla - smatra Šarović.

Dodao je da bi bilo korisno da se Ured za veterinarstvo BiH obrati dopisom entitetskim inspektoratima kako bi i oni pojačali svoje kontrole.

Povlačenje proizvoda u Hrvatskoj

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvijestilo je u subotu, na osnovu nalaza inspekcije, o povlačenju i opozivu zamrznutog usitnjenog miješanog mesa i usitnjenog pilećeg mesa uvezenih iz Poljske zbog prisutnosti salmonele te opozivu svježeg mesa peradi - pileća krilca, proizvođača „Perutnina Ptuj" - PIPO Čakovec, zbog prisutnosti salmonele i ešerihije koli.