KRIMINALIZACIJA KLEVETE Sve više kaznenih prijava i sve jači pritisak na novinare

Kriminalizacija klevete Banja Luka

Osjete se prvi efekti kriminalizacije klevete u bh. entitetu Republika Srpska. Podneseno je osam kaznenih prijava za klevetu, protiv novinara i urednika pred okružnim tužiteljstvima. Ovi podaci odnose se na razdoblje od Izmjena Kaznenog zakona RS. Pritisak na novinare postaje sve jači, javlja BHRT.

Novinari dobivaju kaznene prijave. Zastrašivanja i pritisci očigledno je, kriminalizacijom klevete, postat će sve češći i jači. Novinarska zajednica na to je upozoravala i ranije.

''Metoda zastrašivanja. Novinari i ljudi uopće oklijevaju govoriti o stvarima koje se događaju oko nas, o tome kako institucije rade, kako dužnosnici rade, ono što sve nas zanima i o čemu trebamo govoriti'', kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

Veliki broj prijava

Podnesene su 72 kaznene prijave. Od toga osam prijava se odnosi na novinare i urednike, ostale prijave odnose se na građane, javne dužnosnike i NN osobe. Ovo su podaci prikupljeni iz okružnih tužiteljstava.

“Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Кaznenog zakona Republike Srpske, dodana 24. travnja 2024. godine, zaprimilo je 50 prijava za kazneno djelo Кleveta iz člana 208a КZRS i kazneno djelo iznošenje osobnih i obiteljskih prilika iz člana 208b КZRS. U tri predmeta donesena je tužiteljska odluka naredba o neprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu”, priopćeno je iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i danas upozorava kako je “kriminalizacija” klevete korak unazad - udar na demokraciju.

''Mislim da je pogrešno fokusirati se samo na novinare jer ovo ima utjecaja na razmjenu informacija za sve i suprotno je potrebi da imamo dobro informirane građane u cijeloj zemlji. To je suprotno samim temeljima demokracije'', tvrdi Brian Aggeler, veleposlanik OSCE-a.

Kriminalizacija klevete, ali i najavljeno uvođenje termina „strani agenti“ ozbiljno ograničava slobodu društva. Predstavlja korak unazad, upozoreno je.

''S moje točke gledišta je bitno da vlasti na svim razinama osiguraju da se uklone svi ovi restriktivni zakoni. Potrebno je da se napravi građanski prostor'', poručuje Clément Nyaletsossi Voule, izvjestitelj UN-a za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Izmjene Kaznenog zakona RS stupile su na snagu u kolovozu prošle godine. Podrazumijevaju novčane kazne do 3.000 eura, koje mogu biti i veće, ako se “klevetnički” sadržaj prenosi putem medija ili na javnim skupovima, uključujući i društvene mreže.