Časne sestre pružaju roditeljsku ljubav za 23 djece

časna sestra
Osnovale su ustanovu pod nazivom „Mala škola" i u njoj trenutno borave 23 korisnika koja imaju svu potrebnu pažnju, a osam časnih sestara trudi se da se oni ni u jednom trenutku ne osjećaju zapostavljenim, piše Dnevni avaz.

Direktorica Male škole, sestra Snježana Pavić kaže da je ovo ustanova koja brine o djeci, odgaja ih i usmjerava.

- Često se zbog naziva Mala škola povezujemo sa školama. Naziv je ostao odranije jer su ustanova, ali i škola, postojale i prije Drugog svjetskog rata. Danas imamo sasvim drugi sadržaj, cilj i značaj. Mi smo za njih obitelj, a djeca odavde idu u školu u Vareš, neki i u Brezu - kazala je sestra Pavić.

Škola i kompletna ustanova oduzete su sestrama još 1942. godine, a vraćene su 2004., pa su one kao zajednica odlučile da zgradu iskoriste u prave svrhe.

- Morale smo krenuti iz temelja. Jedan od razloga zašto je ustanova u Varešu je taj što je ovdje postojala i prije, ali i jer je ovako nešto potrebno u ruralnim dijelovima, a ne samo u velikim centrima. Svi smo skloniji gradovima, a manja mjesta zapostavljamo. Mi smo i zbog našeg poziva i života osjetile da smo pozvanije doći u ruralnu sredinu gdje je manje ljudi - kaže Pavić.

U ovoj ustanovi borave djeca uzrasta od 6 do 21 godine iz cijele Federacije BiH.

- Imamo djecu iz svih općina - Livno, Kakanj, Jajce, Travnik, Novi Travnik. Nismo željele klasični tip doma, već smo se htjele fokusirati na manje zajednice, odnosno one obiteljske, koliko je to moguće - govori Pavić te dodaje da primaju i djecu od samog rođenja.

Sva djeca u „Malu školu" bivaju smještena putem centara za socijalni rad, ali uz pristanak roditelja.

- Ovdje su isključivo djeca o kojoj se roditelji ne mogu ili ne žele brinuti. Mi se trudimo da im pružimo sve, dok se ne poprave uvjeti da se mogu vratiti u svoje obitelji, ali, nažalost, u sedam godina, koliko postojimo, još nijedno dijete se nije vratilo roditeljima - govori Pavić.

Ona je također kazala da postoji mogućnost da roditelji posjećuju djecu i da je to poželjno, ali u većini slučajeva se to ne dešava.

- Obično je to zbog financijske mogućnosti, ali postoji i nezainteresiranost. Djeca telefonski kontaktiraju s roditeljima, a mi u našem planu imamo odlaske kući za ljetni i zimski raspust - rekla je Pavić.

Kada školske sestre franjevke preuzmu djecu, one preuzimaju i kompletnu brigu o njima, od obroka, odjeće, obuće, brinu o njihovom zdravlju, odgoju...

- Na prvom mjestu nam je njihova škola, kako da im olakšamo učenje. Nakon tog obveznog programa trudimo se da im ponudimo nešto što im se sviđa, a uz to bi moglo biti i korisno. Tu su kreativne radionice, plesne i dramske aktivnosti. A sve je to dio odgoja koji je nama veoma važan - rekla je direktorica Pavić.

U aktivnosti Male škole uključena su i druga djeca iz Vareša, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

- Za nas je to olakšanje, jer tim naša djeca ovdje nikada nisu bila okarakterizirana kao djeca iz doma. Ovdje nema negativnog pristupa, a stanovnici Vareša su nas uvijek podržavali - ističe ponosno Snježana Pavić.

U Maloj školi svoju djecu nikada ne puštaju na ulicu, da se bore sama za sebe.

- Ne možete dijete koje ste pratili godinama pustiti samo tako. Kada napune 18 godina, tražimo različite mogućnosti i pokušavamo naći rješenje za njihovo osamostaljenje - govori Pavić.