POTVRĐENA OPTUŽNICA Dvojac skinuo zastave Herceg-Bosne i Vatikana, a jarbol srušili

Skinute zastave sa spomenika HVO-a u Varešu
HVO Vareš

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, dana 15.11.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Semira Čizme i Adisa Jezeraka zbog kaznenog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti i oštećenje tuđe stvari.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 23.01.2024 godine od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom.

Oni su naime, dana 27.09.2021. godine, na području općine Vareš, u ulici Put Mira, postupajući po prethodnom dogovoru, svjesni svoga djela, što su i htjeli, javno izazvali vjersku mržnju i oštetili tuđu pokretnu stvar, tako što su u dvorištu Rimokatoličke crkve „Svetog Mihovila“ prošli pored spomenika poginulim braniteljima HVO Vareš, nakon čega su prišli jarbolu bijele boje koji se nalazio sa lijeve strane spomenika posmatrano iz smjera ulazne kapije, da bi potom podesnim predmetom i upotrebom fizičke snage odvrnuli matice sa nosača jarbola na kojem su se nalazile zastava Hrvatskog naroda u BiH i zastava Vatikana koje zastave su skinuli sa jarbola i odnijeli u nepoznatom pravcu, a jarbol srušili", priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva ŽDZ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.