GASE SE ŠKOLE I STARI ZANATI Općina u BiH broji samo 42 prvašića

Vareš
visitvares.com

U Bosni i Hercegovini sve se češće događa da nastavnici nemaju koga učiti. Zatvaranje područnih škola dio je svakodnevice, pa tako i osnovna škola Vareš u novu školsku godinu ulazi s dvije područne škole manje, a čitav grad sada ima 42 prvašića. Postavlja se pitanje: kako zadržati mlade na selu?, piše BHRT.

Antonela i njezin brat Anto posljednji su učenici područne osnovne škole u Oćeviji kod Vareša. Tijekom svog školovanja bili su uglavnom i jedini učenici ovdje.

''Bilo je onako malo tužno ali mirno jer bila sam sama pa sam se mogla skoncentrirati kad sam imala test ili nešto, ali bilo mi je malo tužno jer nisam imala s kim da se družim, da se natječem... Kad je i moj brat išao sa mnom ovdje u školu bila je zanimljivo, mogla sam se igrati s njim, ali kad je on bio otišao bila je neobično'', kazala je Antonela Krešić.

Iako su djetinjstvo i školovanje ovdje proveli bez prijatelja, danas Antonela ide u Osnovnu školu Vareš udaljenu 30-ak minuta vožnje, dok Anto ide u srednju školu. Ipak, vrijeme u školi Oćevija se ne može nadoknaditi.

''Osjećaj kao osjećaj, mogu ja svašta osjećati, i tugu i radost, ali znam da ne mogu ništa promijeniti'', kazao je Anto Krešić.

Od 6 područnih škola koje gravitiraju Osnovnoj školi Vareš, i dalje rade samo četiri i broje uglavnom samo po par učenika. U cijelom Varešu ima malo više od 40 prvašića.

A ovo mjesto – Oćevija, kao posljednje selo u Europi gdje se očuvala tradicija kovanja željeza na srednjovjekovni način uz vodu i vatru, suočava se s još jednim problemom. Ovaj zanat nema tko naslijediti. Otac i sin – Mijo i Dražen, pored još jednog kovača, jedini su koji rade. Od nekada 7 kovačnica, čekić se čuje iz samo dvije. Dražen je trenutno najmlađi kovač, ističe, o drugom poslu nikada nije ni razmišljao.