BiH je politička zajednica triju naroda i taj se ustavni temelj ne smije derogirati

U ponedjeljak ste u Mostaru dobili prestižno priznanje Večernjakov pečat za promicanje europskih vrijednosti. Kako doživljavate tu nagradu, osobito u kontekstu nastojanja BiH da postane članica EU?

- Priznanje koje mi je dodijeljeno ne doživljavam samo kao priznanje sebi, nego i svemu što Republika Hrvatska čini kako bi pospješila europski put Bosne i Hercegovine te kako bi promicala europske vrijednosti. Budite uvjereni kako ćemo i dalje podupirati BiH na njezinu putu u EU i u složenom procesu reformi u cilju ispunjavanja kriterija, budući da smatramo kako je proces europskih integracija najbolji okvir za daljnju demokratizaciju i trajnu stabilizaciju susjedne i prijateljske države te ostvarivanje svih njezinih mogućnosti, posebice gospodarskih, čime bi se osigurali uvjeti za boljitak svih njezinih građana. Osim toga, osobno želim da svi građani BiH ostvare prava i standard života u kakvima uživaju građani drugih država članica.

U Vitezu ste otvorili Konzulat, a priprema se otvaranje još jednog u Livnu. Kakve poruke nosite Hrvatima, hrvatskim državljanima na tim područjima?

- Podsjećam kako se otvaranje Konzulata već dugo priprema te ga već dugo zagovaram jer tu je riječ o konkretnoj pomoći brojnim Hrvatima koji žive na tom području. Hrvatska će nastaviti pružati potporu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini kako bismo učinili sve u osiguravanju uvjeta njegova ostanka i opstanka u Bosni i Hercegovini. Stoga, važno je poticati i institucionalnu potporu, ali i svaku drugu suradnju. Hrvati središnje Bosne predstavljaju srce hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, svjedočanstvo tisućljetne opstojnosti Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine i to moramo očuvati.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...