RADNIČKA PRAVA Sindikat u Njemačkoj izborio se za veću plaću, kraći radni tjedan i rad od kuće

Njemačka, plaće, banka, sindikat

Zaposlenici državnih i razvojnih banaka kao i nekoliko štedionica u Njemačkoj dobit će veću plaću i ubuduće će moći češće raditi od kuće.

"Odluka o tome donijeta je u četvrtak u Frankfurtu tijekom šestog kruga kolektivnog pregovaranja o poslovanju javnih banaka. Ujedno je to i svojevrstan iskorak u razgovorima koji se vode od kraja lipnja prošle godine", prenosi Fenix.
 
Konkretno, kolektivne ugovorne strane dogovorile su povećanje plaća od tri posto od srpnja 2022. za 60.000 zaposlenika i daljnje povećanje od dva posto od srpnja 2023. godine. Osim toga, nakon posebne uplate korona pomoći od 750 eura odobrene u ožujku, u travnju će zaposlenici dobiti još 300 eura eura te pomoći. Od siječnja 2024. tjedno radno vrijeme će se smanjiti za jedan sat na 38 sati. Kolektivni ugovor važi na 35 mjeseci do 31. svibnja 2024. godine.
 
"Ovaj rezultat je postignut nakon vrlo teških i dugotrajnih pregovora, a tome je zasigurno pridonio i pritisak brojnih štrajkova koje su zaposlenici ranije provodili", rezimirao je pregovarač Verdijevog sindikata Jan Duscheck.

Gunar Feth, glavni pregovarač Saveznog udruženja javnih banaka Njemačke (VÖB), rekao je da su zajedno uspjeli sastaviti “vrlo dobar platni paket” koji zamjetno ublažava posljedice inflacije za zaposlenike javnih banaka i priznaje njihova postignuća.
 
Verdi je krenuo u pregovore sa zahtjevom za 4,5 posto više novca, ali barem 150 eura više mjesečno. Njemačko udruženje bankarskih djelatnika (DBV) željelo je 4,8 posto više novca.

Glavna tema pregovora bio je mobilni rad. Verdi je želio da zaposlenici mogu raditi mobilno do 60 posto svog radnog vremena. Sada je dogovoreno ugovorno pravo da se do 40 posto radnog vremena može raditi od kuće.