EU I OSS Žurno istražiti sve oko snimka Mehmedagića i Tadić

Gordana Tadić
BIRN

Nakon što je prije nekoliko dana u medijima objavljena audiosnimka razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić, u kojem se iznose informacije koje su izazvale mnoštvo reakcija, na učit N1 televizije su iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH odgovorili da to tijelo, za sada, nije razmatralo navedeno pitanje.

Reakciju na objavljenu audiosnimku N1 je zatražilo je i Izaslanstvo EU-a u BiH, čiji im je glasnogovornik Ferdinand Koenig prenio stav Izaslanstva EU-a da su jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i dalje u samoj srži procesa europskih integracija BiH.

U pitanju profesionalni integritet

“Nositelji javnih funkcija imaju odgovornost djelovati u interesu javnosti te se, stoga, trebaju pridržavati najviših standarda profesionalnosti i integriteta. Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakve navode o zlouporabi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah istražiti nadležna tijela. Nitko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša”, poručeno je iz Izaslanstva EU-a u BiH.

Komentar je na spomenutu aferu dala je i Misija OESS-a u BiH iz koje ističu da nisu u poziciji utvrditi autentičnost snimke ali, kako naglašavaju, kada snimke, koje uključuju najviše dužnostnike izvršnih, sigurnosnih ili pravosudnih tijela, procure u javnost pod nejasnim okolnostima, imaju tendenciju nanijeti ozbiljnu štetu već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe i u javne institucije u BiH općenito.

 “Naravno, nadležna tijela vlasti moraju neodložno istražiti svaki navod o nedoličnom ponašanju. Misija OESS-a u BiH je u više navrata upozorila da postoji znatan nedostatak povjerenja javnosti u vladavinu prava u BiH, što je rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom javnosti. Za prevazilaženje izazova s kojima se suočava bh. pravosuđe potrebna je iskrena politička predanost, kao i održivi reformski napori.

Članovi svih institucija i tijela vlasti moraju biti predvodnici napora usmjerenih ka jačanju povjerenja javnosti i poboljšanju ukupne vjerodostojnosti pravosudnog sustava tako što će se u potpunosti pridržavati najviših etičkih i profesionalnih standarda“, rekli su iz Misije OESS-a u BiH