ZBOG OBJAVE IZ TRAVNJA Nova tužba protiv tužiteljice Gordane Tadić

ZBOG OBJAVE IZ TRAVNJA Nova tužba protiv tužiteljice Gordane Tadić
Hercegovina.info

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, tužiteljice Državnog tužiteljstva, zbog objave iz travnja ove godine u kojoj tvrdi kako je tijekom sastanka nositelja najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilteljstvu i izvan suda i tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije”, potvrdili su iz UDT-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Ureda su naveli kako je tužba “u vezi navoda iznesenih u javnoj objavi tužene iz travnja 2022. godine, o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka u prostorijama VSTV-a BiH iz siječnja 2021. godine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je u ovoj objavi navela kako je početkom 2021. godine nazočila sastanku s članovima Visokog sudskog i tužiteljskog  vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužiteljske odluke.

“20. siječnja 2021. godine, po ovom pozivu (…) predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a su trebali biti prenijeti na Županijsko tužiteljstvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadić u objavi u kojoj s izrezanom fotografijom naslovne stranice Dnevnog avaza na kojoj stoji da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao da tko nije grešan, nema čega da se boji.

O ovom sastanku niti jedna od tri institucije nije izvijestila javnost.

Tadić je u listopadu prošle godine premještena s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužiteljstva.

Disciplinskom tužbom iz travnja 2021. godine, Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele predmeta (TCMS) u razdoblju njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova točka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužiteljstva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužiteljstvu ili izvan njega, ali je UDT na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova točka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale točke proveden postupak.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić.

Sankcionirana je da je, kao “odgovorna ili sudionica, izravno ili neizravno sudjelovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.