Marin Čilić zasuo Chardyja s 33 asa i ušao u prvi četvrtfinale Wimbledona u karijeri!

Marin Čilić, tenis, Marin Čilić, Wimbledon, US Open, Marin Čilić
Najbolji hrvatski tenisač potvrdio je svih deset razloga koje smo naveli pod egidom 'zašto će pobijediti' Jeremyja Chardyja. Nakon što je dobio maksimalno neizvjesni prvi set, koji je kod 6:6 u tie-breaku prekinula kiša na jedan sat i 23 minute, Čilić je autoritativno odradio sljedeća dva uzimajući po jedan break u svakom. Uzimajući u obzir kako ga je servis služio, to je bilo više nego dovoljno. A servirao je nemoguće dobro. Nemoguće u odnosu na vrijeme prije dolaska Gorana Ivaniševića za trenera. Čilić je, naime, Chardyja zasuo s 33 asa uz 64 posto ubačaja prvog servisa. Nakon prvog servisa izgubio je samo osam poena (61-69, 88 posto), dodajte tome 59 winnera (22 više od Francuza), te da je na tri od četiri break-lopte pogodio as i imat ćete manje-više kompletnu sliku.

Francuz, koliko god se opasan doimao, koliko god potezao servis i forhend, nije bio u situaciji nauditi Čiliću. Osim u posljednjem gemu kad je naš tenisač servirao za prolaz u četvrtfinale i nakon dvije meč-lopte dopustio Chardyju dvije prilike da dođe do 5:5. Jest se malo zakompliciralo, jesu nas malo prolazili trnci, ali više od toga, nekakvo dodatno petljanje, ipak je otklonjeno. Krik oduševljenja iz petnih žila nakon servis winnera na treću meč-loptu nasmijao je i Gorana, podsjetio nas je Čilić na onu reklamu kad se momak pretvori u - lava, pa zariče tako da svima u smjeru rike kosa leti unatrag.

Naravno, treba se vratiti na tie-break, ta 13. igra odredila je puno toga. Chardy je odmah otvorio s mini-breakom i držao prednost do sedmog poena. Tada je Francuz prvi put izgubio poen nakon prvog servisa, a bio je 20-20. Svejedno, stigao je do set-lopte i tu je Marin još jednom pogodio, znate već, as. Kiša, prekid, povratak i Marin je nizao set-lopte. Prva, druga, treća - sreća. Set u džepu, samopouzdanje do neba, vrata širom otvorena prema četvrtfinalu. I ušao je prvi, prije svih. Što bi rekao Goran, naslućujemo:

- Sada ima jedan dan za uživanje.

Morat će malo, barem malo, razmišljati i o sljedećem suparniku. Tko god bio, drugi tenisač svijeta i prvi nositelj Novak Đoković ili Jo Wilfried Tsonga. Protiv Srbina je na katastrofalnih 0-9, je li vrijeme za promjene? U posljednja dva poraza, oba ove godine, Indian Wells i Roland Garros, uzimao je set. Sa Francuzom je to već puno bolje, ljepše zvuči tih 3-1, posljednja pobjeda upisana u veljači u Rotterdamu.

Barbora Zahlavova Strycova je trebala šest meč-lopti, ali je napokon eliminirala Caroline Wozniacki koja ni u četvrtom pokušaju mogla preko prepreke u osmini finala. Ukleta osmina finala za Dankinju. Čehinja je prvi put u četvrtfinalu na Grand Slam turnirima. Nije loše, 28 joj je godina.

- Možda jesam malo iznenađena, zrelija sam, a to pomaže. Prošle godine nisam igrala šest mjeseci, otkrila sam i neke druge stvari osim tenisa. Uživam u svakom trenutku na terenu, pogotovo ovdje na mom najdražem turniru - rekla je BZS koja je igrala u finalu Birminghama, dakle, trava joj itekako odgovara.

Lucie Šafarova i Petra Kvitova su se pridružile BZS u četvrtfinalu, u donjem dijelu ždrijeba su tri Čehinje, dakle, 75 posto je izgleda da će jedna biti u finalu. Kvitova i Zahlavova Strycova igraju međusobno.

Još jedan veliki rezultat ostvarila je 20-godišnja Eugenie Bouchard, igrat će u trećem četvrtfinalu zaredom na Grand Slam turnirima nakon što je svladala Alize Cornet koja nije dugo uživala u pobjedi nad Serenom Williams. Kanađanki je, inače, ovo tek šesti Grand Slam turnir na kojemu nastupa.

- Stvarno sam uzbuđena, Alize je sjajna igračica. Bilo je teško pod krovom, ali isto za obje - rekla je Bouchard koja je prije dvije godine bila juniorska pobjednica Wimbledona.

John Isner se oprostio, iako je zabio 52 asa Felicianu Lopezu. Španjolac je u strašnoj formi na travi, dobio je 12 od 13 mečeva, osvojio titulu u Eastbourneu uz finale Queen's Cluba u kojemu je Grigor Dimitrov spasio meč-loptu. Četiri seta za 52 asa uopće nije loše, dapače, ali Lopez je znao izdržati kanonadu. Niti on nije zakazao, sam je isporučio 32.


REZULTATI

TENISAČI, 3. kolo: Lopez (19) - Isner (9) 6:7(8), 7:6(6), 7:6(3), 7:5.

Osmina finala: Čilić (26) - Chardy 7:6(8), 6:4, 6:4.

TENISAČICE, 3. kolo: Lisicki (19) - Ivanović (11) 6:4, 3:6, 6:1.

Osmina finala: Bouchard (13) - Cornet (25) 7:6(5), 7:5, Kvitova (6) - Peng 6:3, 6:2.

jutarnji list