Papa potaknuo predsjednika FIFA-e na 'red i poštenje' u nogometu

Vatikan, Papa Franjo, FIFA
"Očistite staze, uvedite ponovno red i poštenje", rekao je papa Frane visokom nogometnom dužnosniku na sastanku u Vatikanu. Nogomet je uvijek bio "oružje u pozitivnom smislu", pogotovo jer doprinosi obrazovanju i socijalnom uključivanju djece, rekao je Papa. Susret se održao još u nedjelju 29. svibnja, no sadržaj je, kako prenosi Kathpress, obznanjen tek u srijedu.

Infantino je Papi rekao, navodi se u izvješću objavljenom 1. lipnja u britanskom dnevniku "Catholic Herald", da i sam želi i zahtijeva iskreno i čisto postupanje; a "obrazovanje i razvoj" smatra ključnim ciljevima nogometa. "Žao mi je da u tome ne mogu i ja doprinijeti, jer više ne igram", rekao je u šali Papa. Kao dar je od šefa Svjetske nogometne organizacije Sveti Otac dobio nogometni dres i medalju Lige prvaka, koju je upravo u Milanu osvojio Real Madrid.

Povod 15-minutnog razgovora Pape i Infantina, koji je došao u pratnji supruge i majke, bila je posebna audijencija "Scholas Occurrentes", zaklade osnovane u Buenos Airesu na poticaj sadašnjeg Pape, a koja danas djeluje u sklopu Papinske akademije znanosti u Vatikanu.

Organizacija potiče obrazovne projekte za ugroženu djecu i mlade u 82 zemlje te dijalog kultura i religija. Zaklada 10. srpnja u Argentini organizira humanitarnu utakmicu za mir, koju su obećali poduprijeti predsjednik FIFA-e Infantino i predsjednik Argentinskog nogometnog saveza Fernando Mitjans, koji je također stigao u Vatikan.


RADIO VATIKAN