'Dok se ne promijeni politika u Hajduku teško da će mladi dobiti više prilika za dokazivanje'

Sličnu rečenicu, jedino se mijenja ime i prezime na početku, pisali su i izgovarali ljudi koji prate Bijele bezbroj puta u bližoj ili daljoj prošlosti. Teško je i nabrojiti sve talentirane mladiće koji su, a dio njih nije se ni približio seniorima, odlazili s Poljuda najčešće u inozemstvo pa tamo gradili, a neki i sagradili uspješne karijere. Jedne je Hajduk jednostavno puštao da odu, druge propuštao zadržati, treći su samo pobjegli.

Svima je sada na usnama Ivan Perišić. Mladog i potentnog igrača upoznala je cijela Europa, no Hajduku je umakao još 2006. godine s priprema prve momčadi zajedno s Ivanom Strinićem. I dok se ovaj nakon Le Mansa preko Dragovoljca vratio na Poljud, te sad čeka ponovni transfer, Perišić je ostao i uspio u Belgiji. Manje je poznato da je bundesligaški golgeter Srđan Lakić dvije godine proveo u Hajduku, nastupao za kadete, onda 2002. preko matičnog GOŠK-a, potom Dragovoljca i Kamen Ingrada otišao u Njemačku. Vjerujemo da se Goran Vučević ne bi bunio da njega i Perišića sada ima u momčadi....

Prošle godine Hajduku su pobjegla i dva nadarena Marka, Grčić koji je sada u Dinamu te Livaja koji preko Švicarske traži 'vizu' za Inter , no oni tek trebaju dokazati da Hajduk i za njima treba žaliti.

- Mislim da tu nije stvar u tome je li netko prepoznao ili nije talent nekog igrača. Bitna je politika kluba, a dok se ona na promijeni, teško da će u Hajduku mladi igrači imati više prilika - kaže nam Ivan Gudelj, izbornik naše kadetske reprezentacije. Dobro on poznaje situaciju u Hajduku i mlade igrače Bijelih koji su nastupali u njegovoj selekciji.

- Ključna stvar je što treneri seniorske momčadi nemaju sigurnost, što ih klub lako otpušta. Zato oni žele starije i iskusnije igrače ne bi li uz njihovu pomoć odmah došli do rezultata, a ne mogu i nemaju vremena raditi s mladima, odgajati ih i čekati da počnu davati ono što stariji možda daju odmah - smatra Gudelj.

Situacija u Hajduku sada je nešto bolja nego ranije, brojni igrači koji su prošli Omladinsku školu igraju u prvoj momčadi, no neki, poput Andrijaševića, odlaze.

Autor: Sportske novosti, Mario Velić