JURE IVANKOVIĆ "Ni u najluđim snovima nisam ovo mogao zamisliti"

Jure Ivanković
Zvonimir Baršin/PIXSELL

U nedjelju na Poljudu Hajduk protiv Osijeka traži prekid negativnog niza od četiri poraza u nizu. Od prošle utakmice "bijelih", poraza protiv Rijeke na Rujevici smijenjeni su predsjednik Jakobušić i trener Karoglan. Susret s Osijekom najavio je novi trener Hajduka Jure Ivanković.

Tko će braniti?

- Borna Buljan će braniti, on je treći golman ekipe i prvi izbor sada.

Što ste rekli igračima?

- Razgovarali smo iskreno, pet šest minuta, ništa posebno. Oni znaju svoje odgovornosti. Idemo dan po dan, truditi se maksimalno, nismo ulazili u detaljne analize.

Kakvog Hajduka očekivati nakon četiri poraza?

- Nije lako, psihološki pad je bio očit, ali oni su profesionalci. Žele pokazati da vrijede više od rezultata u zadnje vrijeme. Bitno je vidjeti tko od ovih igrača želi produžiti svoj boravak na Poljudu.

Da vam je netko rekao da ćete biti ovdje kada ste bili u Akademiji, što biste mu rekli?

- Velika je čast biti ovdje. Postoje dva načina za doći na klupu Hajduka. Prvi je da imate veliko ime, a drugi je da netko prepozna vaš rad, trud i predanost. Moj rad trud i predanost su prepoznati. Nisam ni u najluđim snovima ovo očekivao. Odlučio sam prihvatiti povjerenje i preuzeti odgovornost.

Trenerski debi bez publike, možda tako i lakše?

- Možda je na taj način i lakše, ali nogomet se igra radi publike. Podrška je ove sezone bila sjajna. Navijači su sezonu odradili šampionski, mi ostali smo zaostali. Nadamo se njihovom povratku što ranije.

Kakvo je stanje s ozljedama, tko može, tko ne može?

- Lovre i Lučić ozlijeđeni, Šarlija ima probleme, Marko, Ferro, Melnjak, Žaper sve out, kao i inače. Uremović je u dobrom stanju.

Ima li plana da se da šansa nekim mlađim igračima?

- Sigurno, bitno je u ovim utakmicama vidjeti tko je spreman za Hajduk. Prostora će biti za mlađe igrače, da skupljaju iskustvo, sada kada nije rezultatski imperativ.

Hoće li Perišić i dalje tražiti minute?

- Ivan je izuzetno motiviran na treninzima, ta njegova posvećenost i strast su ga doveli do toga što je postao. On je na raspolaganju do kraja sezone, imat će minutažu u svim utakmicama.

Kako vidite Osijek, Mierez može zadati probleme?

- On je sigurno pokretačka snaga, neugodan napadač. On svaku situaciju želi iskoristiti, ali dobro smo ga kontrolirali u prošlim utakmicama. Osijek je kvalitetna ekipa, ali mi ćemo se fokusirati na sebe.

Tko vam je dao povjerenje, tko je iz kluba s vama razgovarao i koji su vam zadaci postavljeni?

- Svaka utakmica je prilika za dokazivanje. Što se tiče zadatak, moramo pokušati stabilizirati momčad, izgurati sezonu na najbolji mogući način, ne rasprodavati ugled. Ali i dati priliku mladima.

Kako vam je trenirati Perišića, Livaju i te igrače te veličine?

- Oni se odlično odnose prema meni, ali i prema svakom treneru. Oni su profesionalci, s takvim igračima imate najmanje problema. Znaju cijeniti trud trenera, što se toga tiče, čast, zadovoljstvo ali i odgovornost je raditi s takvim igračima.

Imate li ambiciju ostanka?

- Uf, to je neizbježno pitanje, ne razmišljam toliko o budućnosti, razmišljam o idućoj utakmici i treninzima.

Sigurno imate neke ambicije, da vas pamte po pobjedama, razvoju igrača?

- U nogometu trud nije proporcionalan rezultatima, neke stvari nisu u vašoj kontroli. Pokušat ću napraviti najbolje što mogu.


Kakvu vam je podršku dao Karoglan, hoćete li mijenjati nešto u odnosu na njega?

- Nakon što je odlazio razgovarali smo, pružio mi je svu podršku i savjete. Rekao mi je da ostanem svoj i pokušam klubu dati nešto svoga. Zahvalan sam mu, svi u klubu smo bili tužni što nismo došli dorezultata kojeg smo zacrtali.

Dva trenera prije vas nisu uspjeli povezati Livaju i Kalinića zajedno, hoćete li vi to pokušati?

- Bila je kod Karoglana ta ideja, ali dogodila se Markova ozljeda koja je sve to poremetila. Neki splet nesretnih okolnosti je doveo do toga da nisu igrali zajedno.

Kakav nogomet preferirate, tko vam je trenerski uzor?

- Nisam imao poseban uzor, pratim trenere koji su najuspješniji, od njih pokušavam učiti. Uvijek je to najviše povezano sa profilom igrača kojima raspolažeš. Nemam striktno neki način igre kojem težim. Sada je bitno vratiti igračima samopouzdanje da pokažu najbolje od sebe.