Pero Vučić: “Karate mi je pomogao da dođem do fakultetske diplome”

„U prvoj borbi sam pobijedio predstavnika Engleske Robertsa, zatim sam bio bolji od Grka Kouloukouriotisa, te u četvrtfinalu od Crnogorca Cecunjanina koji je bio svjetski juniorski prvak. Protiv Cecunjanina sam poveo 3:0 i onda je njemu trener rekao da me pokuša nokautirati. No, tada sam zaista bio vrhunski pripremljen i nije mi se mogao suprostaviti. Ipak, on je iskoristio jedan klinč i udario me u uho, te mi ozlijedio bubnjić", prisjetio se za pogled.ba nastupa na Europskom prvenstvu Pero Vučić.

Unatoč puknutom bubnjiću Pero je u polufinalu tijesno izgubio od Njemca Jonathana Hornea, aktualnog prvaka Europe, a broncu je zaslužio pobjedom nad Nizozemcem Sheppardom (5:3).

„Poslije nastupa u pojedinačnom dijelu otišao sam na pregled u bolnicu, gdje su mi preporučili da ne nastupim u ekipnom dijelu. Rekli su mi kako bi jedan nezgodan udarac u uho, mogao još pogoršati ozljedu. Sigurno mi je žao što nisam nastupio i u ekipnom dijelu. Hrvatska je na kraju osvojila broncu, a poraženi smo u polufinalu od prvaka Europe Grčke", riječi su Pere Vučića.

Nakon bronce na Europskom prvenstvu u Zürichu karatist Pero Vučić je nastavio u 2011. godini nizati uspjehe. Na jubilarnom 20. izdanju „Super Eight" turnira u Zagrebu, osvojio je zlato. U finalu je Vučić pobijedio sjajnog njemačkog karataša i trostrukog europskog prvaka Jonathana Hornea.

„U toj sezoni sam zaista bio fantastično pripremljen, radio sam 2-3 treninga dnevno i to se odmah osjetilo na rezultatima. U konkurenciji osam najboljih karataša osvojio sam prvo mjesto. U četvrfinalu sam pobijedio Ukrajinca Stanislava Horunu, u polufinalu Japanca Hideyoshija Kagawu koji je bio seniorski prvak svijeta. U finalu sam na zastavice 5:0 dobio europskog prvaka Jonathana Hornea, i tako mu uzvratio za poraz u polufinalu Europskog prvenstva", istaknuo je Vučić.

Krajem 2012. godine Pero Vučić je osvojio naslov državnog prvaka Hrvatske u ekipnom dijelu. Njegov Hrvatski Dragovoljac u finalu je s 4:2 svladao Samobor.

„Hrvatski Dragovoljac je 90-tih godina vladao karateom u Hrvatskoj, ali posljednjih godina nije bilo vrhunskih rezultata. Mi smo tako nakon 14 godina donijeli klubu naslov prvaka Hrvatske, a u finalu smo pobijedili Samobor koji je u posljednjih 10 godina sigurno uzeo 6-7 titula", rekao je Pero Vučić.

Nakon titule u ekipnom dijelu, Vučić je 10. ožujka 2013. godine obranio naslov prvaka Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji. U finalnoj borbi na Seniorskom prvenstvu Hrvatske, Čitlučanin je slavio s 3:0 protiv Ivana Puklaveca iz Karate kluba "Kaplast".

"Osjećaj je fantastičan, posebno ako uzmem obzir činjenicu da sam obranio naslov u iznimno jakoj kategoriji. Drago mi je da sam ponovio prošlogodišnji uspjeh i tako dokazao da to nije bilo slučajno, iako su mi neki osporavali uspjeh", kazao je Vučić nakon obrane naslova.

2011.godina je bila najuspješnija u životu Pere Vučića. Osim iznimnih sportskih rezultata, ovaj 25-godišnjak je u toj godini diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

„Iskreno, u Zagreb sam otišao završiti fakultet, a ne da napravim sportsku karijeru. Treniram karate 20 godina i mislim da mi je to pomoglo da završim fakultet. Najvažnije je dobro rasporediti obveze i tada imate vremena za sve, trening, fakultet i prijatelje", kaže Vučić.

Karateom se Pero Vučić počeo baviti prije 20 godina u KK Hercegovina.

„Dolazim iz sela Gornja Blatnica kod Čitluka, gdje su gotovo sva djeca tada trenirala karate, pa sam i ja pošao na treninge. Moji najbolji prijatelji se većinom vežu za karate. Sa mnom su trenirali Mate Odak, Goran Božić i Marko Biloš i uvijek je između nas bio pozitivni rivalitet. Jedni smo druge tjerali da idemo naprijed, da budemo što bolji", istaknuo je Vučić.

Od natjecanja koja ga uskoro očekuju karatist iz Čitluka izdvojio je Europsko prvenstvo u pojedinačnoj konkurenciji, te klupsko prvenstvo Europe.

„U petom mjesecu predstoji Europsko prvenstvo, ali je komplicirana situacija što se tiče mene i reprezentacije. Iskreno ne bih želio otići tamo nespreman, a pitanje je koliko se sada mogu spremiti za natjecanje. Sada treniram redovno, ali ne treniram redovno karate. Dolazim na sparing u SKK Neretva, jer oni imaju jak seniorski kadar. Mjesec dana kasnije imamo ekipno klupsko prvenstvo, gdje sam 2012. godine nastupio za SKK Neretvu i bili smo viceprvaci Europe. Mislim da nijedan klub s ovih prostora nije ostvario taj uspjeh", rekao je na kraju razgovora za pogled.ba Pero Vučić, te dodao kako je zajedno sa Matom Odakom pokrenuo KK Brotnjo, koji danas broji oko 60 članova i može se pohvaliti sa par državnih medalja.

citluk.net