Ivan Kvesić u borbi za zlato na Svjetskoj Premier ligi, brat Anđelo za broncu

Ivan Kvesić
FaH

Uskupini Ivan Kvesić je pobijedio Japanca Yutu Morija 12:4 i Ukrajinca Konstiantyna Tsymbala 4:0. U četvrtfinalu svladao je Ekvadorca Josea Aceveda 11:6. Mlađi Kvesić finale je izborio u polufinalnom okršaju protiv Grka Konstantinosa Mastrogiannisa (5:5) zahvaljujući 'senshuu', odnosno pravilu prvog osvojenog boda.

U nedjeljnom finalu za naslov će se boriti protiv Talijana Michelea Martine.

Anđelo Kvesić borit će se za brončanu medalju u teškoj kategoriji. Osvojio je prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini, remiziravši protiv Nizozemca Issame Najdija 0:0, a u nastavku je svladao Srbina Luku Vukovića 3:0 i Nijemca Nicolaia Sekota 11:7. U četvrtfinalu izgubio je od kasnijeg finaliste Ukrajinca Ryzvana Talibova 2:0 pa će se u susretu za broncu boriti protiv Anesa Bostandžića iz BiH.

Bostandžić je u skupini izgubio od drugog našeg predstavnika u toj kategoriji Jakova Bunjevca 2;3, ali je zahvaljujući prvom mjestu u skupini stigao do četvrtfinala, a poslije i do borbe za brončano odličje. Bunjevac je u skupini završio na trećem mjestu, pobijedio je i Talijana Michaela Ghislandija 5:2, ali i izgubio od Brazilca Giovanija Selgada Felipina 0:1.

Kod djevojaka Lucija Lesjak (+68 kg) natjecanje je završila u četvrtfinalu. U svojoj kvalifikacijskoj skupini bila je prva, pobijedivši Njemicu Johannu Kneer 5:2, Luksemburžanku Polu Giorgetti 3:1 i Talijanku Lindu Stasi 6:0. U nastavku je ispala od Japanke Yuzuki Sawae 2:3.

Nikolina Golomboš, druga u svojoj skupini nije izborila plasman u četvrtzavršnicu. Svladala je Ukrajinku Yuliju Rusu 8:3, a izgubila od Talijanke Clio Ferracuti 0:8.

U kategoriji do 68 kg Lea Vukoja završila je treća u svojoj kvalfikacijskoj skupini, a Sadea Bećirović bila je četvrta.

Vukoja je izgubila od Španjolke Marie Isabel Mejias Nieto 6:8 i Azerbajdžanke Irine Zaretske 1:4, a Bećirović je bila bolja od Japanke Ayumi Yatoye 4:2, ali je ostala bez četvrtfinala zbog dva minimalna poraza istim rezultatom (0:1) od Švicarke Elene Quirici i Čileanke Anastasije Velozo.

Posljednjeg natjecateljskog dana nastupit će još dvije hrvatske predstavnice koje su to izborile u petak. Emu Sgardelli očekuje finale kategorije do 50 kg protiv Venezuelanke Yorgelis Salazar, a u istoj kategoriji protivnica Jelene Pehar za brončano odličje bit će Engleskinja Niamh Crosgrove.

Na trodnevnom turniru u Dublinu sudjeluje ukupno 347 natjecatelja iz 58 zemalja.