Revizija utvrdila nepravilnosti u Ministarstvu financija Jelke Miličević, sporan kredit od 85 milijuna prenesen na krajnje korisnike

Jelka Miličević
Hercegovina.info

Ured za reviziju institucija u FBiH izvršio je financijsku reviziju 19 korisnika Proračuna FBiH, i to Parlamenta FBiH, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Vlade FBiH (Generalnog tajništva) i 16 ministarstava za 2021. godinu.

Prema mišljenju revizora, finansijski izvještaji istinito i fer prikazuju, u svim materijalnim aspektima, financijski položaj Ministarstva na 31. 12. 2021. godine i izvršenje proračuna za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja, ali uz 5 točaka mišljenja s rezervom koje donosimo u nastavku teksta.

1. Ministarstvo se nije pridržavalo načela zakonitosti i efikasnosti jer nije rješavalo u zakonski utvrđenom roku po žalbama izjavljenim na upravne akte prvostupanjskih organa. Navedeno nije u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, što je imalo za posljedicu 6.263 neriješena predmeta na 31. 12. 2021. godine.

2. Ministarstvo nije osiguralo uvjete za primjenu odgovarajućih stopa doprinosa na naknade za rad u komisijama, što je utjecalo na to da obračun naknada zaposlenicima kod proračunskih korisnika po osnovu angažiranja u komisijama nije imao tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti, kako je propisano Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima.

Jelka Miličević

3. Registar proračunskih korisnika Federacije BiH nije usklađen sa Zakonom o budžetima u FBiH i Pravilnikom o utvrđivanju i načinu vođenja registra proračunskih korisnika proračuna u FBiH, što je imalo utjecaja na planiranje i realizaciju sredstava za rad i izvještavanje o izvršenju proračuna Parlamenta FBiH, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog stožera civilne zaštite.

4. Interna revizija i sustav finansijckog upravljanja i kontrole u javnom sektoru nisu uspostavljeni na svim razinama vlasti u FBiH u skladu sa Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH i Zakonom o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH s obzirom na to da Ministarstvo nije poduzelo sve potrebne aktivnosti, shodno nadležnostima, na njihovoj uspostavi.

5. Nisu poduzete adekvatne mjere za naplatu potraživanja po kreditima u iznosu od 85.439.509 KM, koji su po osnovu supsidijarnih sporazuma iz ranijeg razdoblja s Federacije BiH preneseni na krajnje korisnike, što nije u skladu sa Zakonom o proračunu u FBiH.

POGLEDAJTE KOMPLETNO IZVJEŠĆE