POJAVA HEPATITISA U HERCEGOVINI Slučajeva zaraze ima u Ljubuškom i okolici Mostara, stručnjaci kažu da nema razloga za brigu

Hepatitis A Studenci
Ilustracija/Avaz

Proteklih dana u Hercegovini se pojavio hepatitis A zbog kojeg je jedan dio pacijenata iz Studenaca kod Ljubuškog zatražio i liječničku pomoć. Jedan dio njih je i hospitaliziran, dok su neki blaži slučajevi na kućnom liječenju. Iako uzrok još nije sa stopostotnom sigurnošću utvrđen, najvjerojatnije je sve povezano s bušotinama iz kojih obiteljske kuće na tom području koriste vodu.

"Što se tiče hepatitisa A, mi smo imali osam osoba koje su bile hospitalizirane ili pregledane na infektivnom odjelu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar iz naše Županije Zapadnohercegovačke. Uz to smo imali i pet blagih slučajeva koji su se liječili kući, što znači ukupno 13 pacijenata iz naše županije. Na to smo imali i jednog državljanina Njemačke kojem su nalazi završeni, a u međuvremenu je otputovao u Njemačku, pa mu je javljeno. Sve su to redom slučajevi iz općine Ljubuški, gdje kuće imaju vlastite bušotine otkuda koriste vodu. Postoji i jedan izvjestan broj slučajeva s područja HNŽ županije, odnosno okolice Mostara. Tu ne znamo uzrok, no kod nas su svi slučajevi povezani s bušotinama", kaže za Hercegovina.info ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić.

Voda je poslana na analizu u Zagreb.

"To je bolest koja se prenosi prljavom vodom, može se prenijeti konzumacijom sirovih školjki, odnosno kamenica, prljavim rukama. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka što je vrlo bitno. Ono što je nezgodno za tu bolest je da inkubacija, od kada se čovjek inficira do pojave prvih simptoma može biti čak dva mjeseca. Stoga je vrlo teško utvrditi gdje se čovjek zarazio. Međutim većina ovih slučajeva je povezana s bušotina kako smo i rekli. Bilo je puno padalina i vrlo vjerojatno je došlo do miješanja vode iz septičkih jama prema bušotinama. Kako su padaline prestale, zadnjih dana su i nama prestale prijave novih slučajeva. Voda je od strane Općine Ljubuški poslana na virusološke analize u Zagreb, jer u BiH se ta vrsta testiranja ne može napraviti, kako bi se potvrdile sumnje", dodaje ona.

Ipak ističe kako se ne radi o opasnoj bolesti, ali ni o klasičnoj žutici.

"Ne radi se o opasnoj bolesti, iako neki pacijenti zahtijevaju bolničko liječenje budući da dolazi do povišene temperature, mučnine, proljeva, žutila kože, a i pojačani su jetreni nalazi. Terapija je simptomatološka, ne postoji specifična terapija za rješavanje tog virusa. No, postoje cjepiva ukoliko se za to ugleda potreba, odnosno u slučaju skoka broja oboljelih, onda se može uvesti preventivno cjepivo. Ne radi se o klasičnoj žutici iako kod brojnih slučajeva postoji žutilo kože, no to nije klasična neonatološka žutica. To nije hepatitis C koji je izraziti opasna i kronična bolest, ova bolest prolazi".

Kada je riječ o prevenciji stvari su jasne.

"Pranje ruku i nekorištenje vode iz sumnjivih izvora, a postoji i cjepivo koje se može dobiti na zahtjev, sve je to prevencija. Mi ih koristimo kada ljudi putuju u neke egzotične krajeve, tamo gdje voda nije dobra za piće, pa je obavezno. To obavlja ambulanta za cijepljenje putnika u Međunarodnom prometu u Sarajevu. Za preventivnim cijepljenjem nema za sada nema potrebe".

Gripe još uvijek nema, a korona nije zabrinjavajuća.

"Korone ima, no to su sitne brojke, vrhunac je između Božića i Nove godine, ali oko toga se ne treba brinuti. Kada je u pitanju gripa nije još krenula, ali europske zdravstvene vlasti prema ovogodišnjim sojevima koje su oni registrirali prognoziraju da bi ove godine gripa mogla biti snažnija i u većem broju nego proteklih godina", zaključila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.