OPTEREĆENOST BOLNICA Trenutno stanje pod kontrolom, ali se očekuje povećan broj pacijenata

Covid bolnica infektinvo
hercegovina.info

Prema današnjem izvješću Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB) zbog koronavirusa na bolničkom liječenju nalazi se 50 pacijenata. S obzirom na epidemiološku situaciju, svakako da u bolnicama vode brigu i o tome da ne dođe do preopterećenja. 

IZ SKB Mostar za hercegovina.info kažu kako je za sada situacija pod kontrolom, ali i kako su osigurali i dodatni kapacitet u slučaju pogoršanja stanja.

"Trenutno je stanje pod kontrolom, ali s obzirom na iznimno povećan broj pozitivnih na koronavirus u županijama koje gravitiraju prema SKB Mostar, u sljedećim danima je za očekivati i povećan broj pacijenata koji će trebati hospitalizaciju."

Klinika za kožne i spolne bolesti prenamijenjena je u Covid odjel.

"Prostorije Klinike za kožne i spolne bolesti, Klinike za infektivne bolesti i dijela Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju su prenamijenjene u COVID bolnicu SKB Mostar", kazali su nam iz SKB Mostar.

Savjetnik Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, Vedran Marčinko, kaže kako je stanje u bolnicama u cijeloj Federaciji pod kontrolom.

"Stanje za sada nije zabrinjavajuće i bolnice nisu preopterećene. U cijeloj Federaciji imamo 22 osobe na respiratoru. Činjenica jeste da ima puno zaraženih i da se nikada ne zna kada će netko iz asimptomatskog stanja prijeći u srednje-teško, pa nakon toga u teško stanje. Iz tog razloga se treba paziti i čuvati", ističe Vedran Marčinko.

Marčinko ističe kako je jako dobra stvar što Covid nije napao medicinsko osoblje.

"Hvala Bogu, situacija s medicinskim osobljem je jako dobro. Ima sasvim mali broj pozitivnih osoba i zdravstveni sustav u Federaciji za sada ne pati."

Marčinko je uputio i apel građanima.

"Mi virus kao virus za sada ne možemo zaustaviti. No, možemo apelirati na građane da se čuvaju i da se ne izlažu većim okupljanjima. Posebno se to odnosi na rizične skupine, a to su pretile i stare osobe, kao i oni s težim kroničnim oboljenjima", rekao je Marčinko u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.