OPTEREĆENOST BOLNICA Trenutno stanje pod kontrolom, ali se očekuje povećan broj pacijenata

OPTEREĆENOST BOLNICA Trenutno stanje pod kontrolom, ali se očekuje povećan broj pacijenata
hercegovina.info

Prema današnjem izvješću Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB) zbog koronavirusa na bolničkom liječenju nalazi se 50 pacijenata. S obzirom na epidemiološku situaciju, svakako da u bolnicama vode brigu i o tome da ne dođe do preopterećenja. 

IZ SKB Mostar za hercegovina.info kažu kako je za sada situacija pod kontrolom, ali i kako su osigurali i dodatni kapacitet u slučaju pogoršanja stanja.

"Trenutno je stanje pod kontrolom, ali s obzirom na iznimno povećan broj pozitivnih na koronavirus u županijama koje gravitiraju prema SKB Mostar, u sljedećim danima je za očekivati i povećan broj pacijenata koji će trebati hospitalizaciju."

Klinika za kožne i spolne bolesti prenamijenjena je u Covid odjel.

"Prostorije Klinike za kožne i spolne bolesti, Klinike za infektivne bolesti i dijela Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju su prenamijenjene u COVID bolnicu SKB Mostar", kazali su nam iz SKB Mostar.

Savjetnik Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, Vedran Marčinko, kaže kako je stanje u bolnicama u cijeloj Federaciji pod kontrolom.

"Stanje za sada nije zabrinjavajuće i bolnice nisu preopterećene. U cijeloj Federaciji imamo 22 osobe na respiratoru. Činjenica jeste da ima puno zaraženih i da se nikada ne zna kada će netko iz asimptomatskog stanja prijeći u srednje-teško, pa nakon toga u teško stanje. Iz tog razloga se treba paziti i čuvati", ističe Vedran Marčinko.

Marčinko ističe kako je jako dobra stvar što Covid nije napao medicinsko osoblje.

"Hvala Bogu, situacija s medicinskim osobljem je jako dobro. Ima sasvim mali broj pozitivnih osoba i zdravstveni sustav u Federaciji za sada ne pati."

Marčinko je uputio i apel građanima.

"Mi virus kao virus za sada ne možemo zaustaviti. No, možemo apelirati na građane da se čuvaju i da se ne izlažu većim okupljanjima. Posebno se to odnosi na rizične skupine, a to su pretile i stare osobe, kao i oni s težim kroničnim oboljenjima", rekao je Marčinko u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.