U DOBA KORONE Kako su Hercegovci odjednom postali Švabe

Njemačka
Ilustracija / hercegovina.info

Njemačka disciplina i način života oduvijek su u našim krajevima bile sinonim etičnosti, kulture i doličnog ponašanja. Prelazak i stajanje na pješačkom prijelazu, čiste ulice, poštivanje ograničenja. Sve to stane u frazu „Švabo je to“.

Čudno je kako se mi, baš ovakvi kakvi jesmo, brzo prilagodimo uređenom sustavu nakon što napustimo granice nereda u kojem živimo. Je li „njemačka disciplina“ zapravo plod kulture ili jednostavno sustava koji radi? Vjerojatno oboje.

Sustav stvara kulturu

Živjeti u strahu od kazne stvara kulturu discipliniranog i odgovornog čovjeka. Kazne izdaju organi koji provode zakon. Uzročno-posljedičnom vezom dolazimo do zaključka kako su organi vlasti zapravo zaduženi i zaslužni za našu kulturu (naravno, kod onih koji je nemaju, a u nas je izgleda puno takvih). Koliko su striktne vlasti u provođenju svojih mjera, toliko su građani odgovorni.

U prilog tome ide i cijela situacija koja se posljednjih mjeseci odvija zbog pandemije koronavirusa. Na prste jedne, ili pak dvije, ruke možete izbrojati broj prekršitelja policijskog sata u Mostaru. Zašto? Jer su vlasti provodile mjere/zakone koje su donijele. Nitko nije bio spreman riskirati 500 maraka manje u džepu jer je znao da će biti kažnjen. Znači, može se.

Jesmo li odjednom postali kulturniji i odgovorniji? Ne.

S druge strane se neke mjere nisu provodile od strane vlasti pa su se, u skladu s tim, prilagodili i građani. Iako su maske i rukavice obvezne, veliki broj građana ih ne nosi jer sankcije ne postoje. Iako je distanca bila obvezna, šetali smo jedni uz druge, opet, jer sankcije nisu postojale.

Koliko god neke od navedenih mjera smatrali apsurdnim, donesene su i morale su se provoditi, ali nisu. Još banalnije „evergreene“ možemo svakodnevno pronaći na mostarskim ulicama. Nered koji tamo vlada zbog nepropisnog parkiranja, bezobraznog paljenja „sva četiri“ stvara dojam nekulturne nacije.

Ovog bezobrazluka se ne libe ni oni „kulturni“ sa stranim registracijskim tablicama: „Ta ne bi tako u Njemačkoj“. Normalno da ne bi – jer postoji sustav.

Izlike da nemamo sredstava i nemamo dovoljno ljudstva odavno su izlizane. Jedna obična polusatna šetnja Mostarom može kasicu lokalnog MUP-a napuniti s nekoliko tisuća maraka, a na razini godine to može biti dodatni prihod od 500 tisuća do milijun maraka.

Krivo parkiran tu, krivo tamo, evo i ovdje. Manjak policajaca? Manjak sredstava? Zašto ne ubiremo samo ono što nam pripada i na taj način stvaramo novu kulturu u gradu? Ili su neki pak naučeni kako se javna kasica može puniti isključivo poreznim davanjima i doprinosima građana?

Nisu Nijemci ništa kulturniji od nas, samo znaju da žive u uređenom sustavu. Baš kao što ni mi nismo nešto kulturniji kada odemo u Njemačku, jer se sve opet vidi kada se vratimo za vrijeme Urlauba onih 14 dana u naše krajeve.

Dugoročni ispravni sustav je stvorio kulturu i odgovornost naroda i kod onih kod kojih je nije bilo, a u nas je takvih nažalost previše. Stanje u gradu pokazuje da je premalo onih s kućnim odgojem, a previše onih koji žive po nekim svojim zakonima. A i tko im brani... Zasad, nitko.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.