RIBARI UPOZORAVAJU Alarmantno zamućenje Neretve južno od Mostara

Zamućenje Neretve
USR Neretva 1933. Mostar

Velike ekološke katastrofe postaju sve češća pojava u našim zajednicama, uzrokujući nesagledive posljedice po prirodu i lokalne zajednice. Jedan od posljednjih alarmantnih slučajeva dogodio se južno od Mostara, gdje je zabilježeno ozbiljno zamućenje rijeke Neretve. Prema dojavi brojnih ribara koji su u tom trenutku bili na rijeci, radi se o bestijalnom narušavanju ekosistema Neretve, što je izazvalo veliku zabrinutost među ribarima, lokalnim stanovništvom i zaštitarima prirode, priopćili su iz Udrženja sportskih ribolovaca Neretva 1933. Mostar.

"Naši ribočuvari su u proteklom razdoblju napravili desetke zabilješki o zamućenjima , te je na osnovu toga Udruženje podnijelo prijave svim nadležnim federalnim, županijskim i gradskim organima. Unatoč tome, ovo divljanje se i dalje nastavlja bez adekvatne reakcije. Prema informacijama koje smo dobili s terena, izvor mulja koji u velikim količinama ulazi u Neretvu je odvodni kanal u vlasništvu Elektroprivrede HZHB. Taj kanal je dio sustava hidroelektrane Mostarsko Blato, i direktno se ulijeva u Neretvu, donoseći sa sobom velike količine sedimenta. Porijeklo ovog mulja se treba pod hitno ustanoviti i zaustaviti", navode iz Udruženja.

Ističu kako ovaj incident ne samo da ugrožava riblji fond i druge vodene organizme, već također negativno utječe na kvalitetu vode koju koristi lokalno stanovništvo. Mulj može smanjiti prozirnost vode, ometati fotosintezu vodene vegetacije, te potencijalno prenositi štetne kemikalije koje se nakupljaju u sedimentu.

"Pozivamo sve nadležne organe da hitno reagiraju kako bi se identificirali i sankcionirali odgovorni za ovu ekološku katastrofu. Također apeliramo na medije da istaknu ovaj problem i animiraju širu zajednicu kako bi se zaustavilo daljnje uništavanje ekosustava rijeke Neretve", ističu.

Udruženje sportskih ribolovaca „Neretva 1933“ traži i zahtjeva od svih nadležnih organa da se odmah poduzmu mjere za zaustavljanje daljnjeg zagađenja, sanaciju već nastale štete, te uspostavu trajnih rješenja koja će spriječiti ponavljanje ovakvih situacija u budućnosti.