FOTO  Sjećanje na heroine Mostara

Obilježavanje dana žena
hercegovina.info

Manifestacijom "Osmi mart nije karanfil", održanom povodom Međunarodnog dana žena, iz Inicijative građanki i građana Mostar pripremili su u Gradskoj vjećnici preformans o ženama grada Mostara koje su u vrijeme patrijahalnog društva bile prve žene u poljima svog djelovanja te ostvarile veliki uspjeh. Ova kršna, vedrim nebom i suncem okupana zemlja dala je bezbroj žena čijim imena se i ne sjećamo. Tako su se okupljeni prisjetili nekoliko Mostarki koje su obilježile svoje vrijeme, ali za njih malo tko zna.

Tijekom preformanasa predstavljena je Katarina Kosača, Memnuna Vila Bogdanović prva akademska slikarica iz Mostara, sestre Berta i Marija Bergman prve djevojčice koje su upisale mostarsku Gimanziju 1905. godine, Smilja Mučibabić biologinja i ekologinja te prva doktorica bioloških znanosti u BiH, operna pjevačica Bahrija Nuri-Hadžić, pjesnikinja Hatidža Đikić sestra poznatog Osmana Đikića i prva mostarska sutkinja Nadžida Hadžić Novak.

Organizatori su ovim događajem željeli na neki način osvjestiti žene i pokazati kako 8. ožujak ne obilježavamo na pravi način. Objasnila je kako ovaj dan ne treba slaviti, već da treba napraviti analizu onoga što smo postigle te jesmo li išta postigle nakon sto godina naše borbe.

“Kada pogledate oko sebe čini mi se da smo se malo pomakle, ali nedovoljno. Treba jako puno još raditi da bi žena dobila svoje pravo mjesto. Sigurno u našem okruženju primjećujete kako žena nema tamo gdje se odlučuje, one su mahom servis, one su pomagačice. Danas se želimo sjetiti žena koje su napravile prve korake za dobro nama, koje su nama otvorile put”, kazala je za hercegovina.info Ifeta Ćesir-Škoro izvršna direktorica incijative građanki i građana Mostara.

“Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja ima patrijahalno društvo, to je društvo koje stavlja žene na margine javnog života posebno kada se radi o političkom sudjelovanju ili sudjelovanju u mogućnostima zapošljavanja. Također, to je zapravo cijena koje društvo plaća, a ne samo žene, već i muškarci. To znamo iz mnoštva dokaza koji ukazuju kako osnaživanje žena vodi ka naprednijem i sigurnijem svijetu”, rekla je Ruth Wiseman, zamjenica britanskog veleposlanika.

Dodala je kako organizacije trebaju omogućiti usklađivanje politika sa zakonom o ravnopravnosti spolova kako bi bile jednake šanse za oba spola u karijerama.  “Potrebno je osigurati sigurnost unutar institucija, ali i kažnjavati počinitelje seksualnih uznemiravanja i diskriminacije.”

Zaključila je kako svakako to nije lako, ali je logičan korak, te kako će britanska vlada uvijek štititi žene.

Nakon povijesnih osoba predstavljene su žena koje danas žive i rade u Mostaru te koje svojim radom i zalaganjem uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive.

 Ema Badžak, Josipa Terzić Rezić, Nataša Jekić, Marija Kostić i Sanja Bjelica Šagovnović su žene koju su se okupljenima predstavile čime se bave.