Pucanj na Gradsku vijećnicu Mostara bio je u prazno jer nema podjele grada

Sinoćnje pucanje na zgradu tek otvorene Vijećnice za sada je izoliran slučaj. Potpredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović osudio je ovaj pucanj u gradske institucije.

Razgovarao Zoran Krešić-Večernji list

Prvi komentar na napad na Gradsku vijećnicu u Mostaru?

Ovaj čin svakako zaslužuje najsnažniju osudu i hitnu reakciju nadležnih tijela kako bi se pokušali identificirati počinitelji. Ne želim vjerovati da je ovo organiziran napad iako su se posljednjih dana pojavile informacije da će biti pokušaja organiziranih izazivanja incidenata kako bi se u Mostaru dodatno zaoštrila situacija, a sve s ciljem najavljenih inicijativa za ponovnom podjelom grada. Mišljenja sam ipak da taj pucanj, ako je i bio organiziran, predstavlja pucanj u prazno. Građanima je dosta politikantstva i promašenih inicijativa koje nas vraćaju u prošlost te ne donose ništa dobro ovom gradu.

 Što otvaranje Gradske vijećnice znači za grad Mostar?

 Svi smo iskazali zadovoljstvo otvaranjem zgrade Gradske vijećnice koja je vrlo važna, ne samo kao sjedište gradske administracije, nego i kao kulturni spomenik iz austrougarskog razdoblja u gradu Mostaru. Nadam se da će poruke koje su poslane sa svečane sjednice biti pretočene u djelo i da će Gradska vijećnica biti otvorena za sve građane kao i kulturne manifestacije, te istinsko mjesto dijaloga i susreta svih građana Mostara.

 Kako komentirate to što se bošnjački vijećnici, ali ne samo bošnjački, nego i bošnjačkih stranaka SDA, SDP, SBiH, nisu pojavili na ceremoniji otvaranja, pravdajući to postavljanjem stećka umjesto križa na mjestu stradanja pripadnika HVO-a u ratu?

 Rekao bih da je to samo povod. Na ceremoniji otvaranja iskazano je žaljenje jer nisu svi vijećnici bili nazočni svečanoj sjednici. Što se tiče spomenika hrvatskim braniteljima koji su poginuli na tome mjestu, želim reći da je stećak kompromis budući da su bošnjačke političke stranke tražile uklanjanje križa koji je bio postavljen prije 15 godina na toj lokaciji gdje su poginuli pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane. Spomenik nikoga ne vrijeđa, a obilježava mjesto stradanja hrvatskih branitelja. To, međutim, nije naišlo na razumijevanje, a sjednica je bojkotirana kao što znate. Pravi uzroci za bojkot su predstojeće promjene i implementacija odluke Ustavnoga suda BiH o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

 No, ceremoniju nisu bojkotirali predstavnici međunarodne zajednice, ali niti predstavnici drugih susjednih općina. Što vam to signalizira?

 Predstavnici međunarodne zajednice i naši gosti su upravo na svečanoj sjednici poručili kako je vrijeme da se ovaj grad konačno okrene budućnosti i implementaciji europskih standarda, kako u upravljanju u lokalnoj zajednici, tako i na višim razinama.

 Nekoliko vrlo važnih stvari ove godine je pred završetkom u Mostaru, dolazak visokih dužnosnika - španjolskog kralja Juana Carlosa, današnje otvaranje Sajma, zgrade najvećeg prodajnog centra, Španjolskog trga. S druge strane, politički se nastoji istaknuti da je Mostar grad slučaj. Je li to tako?

 Iako smo u vremenu velike ekonomske krize, koja trese cijeli svijet, u Mostaru se događaju pozitivne stvari. Unatoč političkim opstrukcijama, nastojimo poslati pozitivne poruke. Prije svih to je otvaranje Španjolskog trga i dolazak kralja. Također, u travnju otvara se shopping centar Mepas koji je najveća poslijeratna investicija u Mostaru. To jasno demantira da je Mostar grad slučaj i da se u njega isplati ulagati i dolaziti. Pred nama je i puno drugoga posla, prije svega za stvaranje ambijenta i otvaranje proizvodnih, a ne samo uslužnih i trgovinskih djelatnosti. Mostar ima mnoštvo prednosti i potencijala koje treba iskoristiti.

 Hoće li uopće biti izbora na jesen u Mostaru, ako se uopće održe, s obzirom da postoje i zahtjevi da se odgode do općih za dvije godine?

 Kako sada stvari stoje, ako se u skorom roku ništa ne promijeni, pod znak pitanja dolazi raspisivanje izbora u Mostaru budući da je Ustavni sud BiH nakon neprovođenja odluke, ukinuo određene članke Izbornog zakona BiH i Statuta Mostara. Sada smo u pravnome vakuumu za koji se nadamo da će biti prevladan i kako će biti dovoljno mudrosti da se odluka Ustavnoga suda BiH implementira. Odluka nije ni na čiju štetu, nego je doprinos stabiliziranju stanja u Mostaru. U tome smislu HDZ BiH u suradnji s drugim strankama je već pokrenuo jednu inicijativu i uskoro će biti odaslani pozivi svim predstavnicima političkih stranaka koji djeluju na području grada kako bi konačno sjeli i otvoreno i racionalno razgovarali o svim problemima.

 Imate li spremno rješenje kako riješiti sadašnju krizu u Mostaru ili je to samo poziv na razgovor?

 Vrlo je bitno razgovarati i ne prepucavati se preko medija te podizati napetosti. Zagovaramo razgovor i pokušat ćemo doći do rješenja. Naš je prijedlog dobro poznat i prezentiran javnosti. Mostar ne treba i ne smije više biti iznimka i razlikovati se od ostalih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Tim više jer su na snazi ostali mehanizmi vitalnog nacionalnog interesa, kao i maksimalne nacionalne kvote koje ne postoje niti u jednoj drugoj jedinici lokalne samouprave.

 Ako takvo što nije promijenjeno u Mostaru, hoćete li onda inzistirati da se takva rješenja implementiraju u drugim općinama u Bosni i Hercegovini, kao što je i izravni izbor gradonačelnika?

 Naše je principijelno stajalište od početka da grad Mostar ne treba biti različit u bilo kojem organizacijskom segmentu od ostalih jedinica lokalne samouprave. Ustavni sud nije smatrao da je neizravni izbor gradonačelnika putem Gradskog vijeća ili maksimalna kvota nešto što krši Ustav BiH. Međutim, ovu odluku Ustavnoga suda mi držimo samo kao prvi korak u potpunoj normalizaciji stanja u Mostaru. Ako pak neka posebna rješenja i dalje ostaju na snazi u Mostaru, smatram da ih treba dokinuti ili ih pak implementirati u statute ostalih jedinica lokalne samouprave.

 Kako gledate na mogućnost zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka, jer postoje određeni otpori i u ovome bloku okupljenom oko Hrvatskog narodnog sabora?

 Na temelju dosadašnjih razmišljanja hrvatskih političkih predstavnika okupljenih oko HNS-a da se zaključiti kako je na predstojeće izbore potrebno izaći s posve drukčijim konceptom i strateškim pristupom kako bi se maksimizirali izborni rezultati i pretočili u što veći broj mandata. Smatram da je Mostar upravo takva točka gdje je potreban strateški sinergijski pristup i da će hrvatski politički predstavnici dogovoriti najbolji mogući način nastupa na izborima, ne samo u Mostaru, nego na cijelom području BiH.

 Kako komentirate u tome smislu prijedloge SDP-a i SDA koji su u mnogim dijelovima slični kada je u pitanju izbor vijećnika?

 Ti prijedlozi su vraćanje u prošlost i korak unatrag. Trebamo se okrenuti budućnosti. Želim pri tome istaknuti jednu činjenicu koja je vrlo indikativna. Mi smo kroz institucije ove zemlje transparentno i otvoreno ukazivali na neravnopravan položaj u Mostaru i kroz institucije radimo na njegovu popravljanju. S druge strane, imamo takvu situaciju da stranke koje se smatraju ‘probosanskim’ i ako njima nešto ne odgovara, onda pozivaju na nepoštivanje sudskih odluka najviših instanci ove države. To je poziv na rušenje ustavnog poretka, što je nedopustivo. U tome kontekstu zabrinjava i ponašanje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, koje je kulminiralo potporom nelegalnoj i protuustavnoj uspostavi federalnih institucija. Uvjeravam vas da je situacija suprotna, da bi hrvatski političari već odavno bili smijenjeni i sankcionirani kako je to bilo u prošlosti. U ovoj zemlji moraju vrijediti jednaki standardi za sve i očekujem da se svi, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice, na taj način odnosite prema gradu Mostaru, ali i drugim otvorenim pitanjima u ovoj zemlji.