PANDORINA KUTIJA Pola Mostara jutros nam piše na temu URBICID, i vijećnici za žurnu reakciju

Urbicid Mostar
hercegovina.info

Žitelji nekoliko mostarskih naselja traže žurno zakazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na temu urbicid, a kojoj bi mogli nazočiti i pitanja postaviti i oštećeni stanari. Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar, koju SDA-ovi mediji čereče jer je ostala suzdržana pri izboru gradonačelnika, godinama bitke bije s urbicidom, te je glavna suprotstavljena ogromnoj rupi koju su u njezinom dvorištu iskopali i dosad nezatrpali investitori, među kojima i vlasnik hotela Mostar. 

I vijećnici za žurnu reakciju

“Apsolutno podržavam inicijativu da se zakaže tematska sjednica – urbicid. Znate dobro da imam nula tolerancije za urbicid”, kaže Ćavar za hercegovina.info. Upitana je li njezin aktivizam protiv bespravne gradnje u Mostaru bio prije političkog, kaže da je “prije zagazila u rupu, nego u politiku”. Zanimljivo, Ćavar su investitori koji su iskopali krater u središtu Mostara prijavili Tužiteljstvu, te je u jeku kampanje saslušavana.

HRS-ova Silvija Bubala ilegalna gradnja također osobno dira, jer živi u naselju Bijeli Brijeg. “Ilegalna gradnja će biti jedno od vijećničkih pitanja koje planiram postaviti na sjednici Vijeća. Što se tiče Bijelog Brijega tu je stanje katastrofalno, imamo neka saznanja da će se praviti nove tri zgrade u nizu na Bijelom Brijegu, odmah kod vrtića. Tako da će to također biti jedno od vijećničkih pitanja, da vidimo kome su izdane građevinske dozvole u proteklu godinu-dvije. Želimo vidjeti nastavlja li se urbicid na Bijelom Birjegu”, kazao nam je Bubalo.

I HDZ-ov Ivan Zelenika je da se otvori priča o bespravnoj gradnji, ali je stajališta da se vijećnici prvo moraju upoznati sa stanjem na terenu. “Nakon ove sjednice koja će se održati u idućem tjednu, nakon formiranja radnih tjela, sigurno će jedno od radnih tijela biti za urbanizam i građenje. Upravo bi ono i s pravnog, građevinskog i urbanističkog aspekta trebalo vidjeti u kojem smjeru ići i kojim načinom postupati”, kazao je za naš portal Zelenika, dodavši da će ovo sigurno biti jedna od gorućih tema, oko kojih će Vijeće imati i previše posla da se Grad dovede u normalu.

I novi mostarski gradonačelnik smatra da urbanizam nije tema koja mora čekati. “Jedna od tema koja se u kampanji često naglašavala je upravo bespravna izgradnja i sve ovo skupa što se dogodilo u Mostaru. Malte ne na mjestima gdje su trebali biti parkovi nicale su zgrade. Novo Gradsko vijeće što prije mora donijeti nove urbanističke planove za Mostar, da vidimo što se gdje smije raditi i da zaustavimo tu cijelu priču u budućnosti. Dozvola se neće moći dobiti jer ju je nemoguće dobiti na tom mjestu. Ovo što je se izgradilo je nešto što smeta”, kazao je između ostalog Kordić u razgovoru za naš portal dodavši da je nužno podvući crtu i poći s nule i ne dozvoliti daljnji urbicid. Međutim, ni sam Kordić vjerovatno još ne zna razmjere učinjene štete. 

Podsjetimo, jučer su stanari Bijelog Brijega reagirali nakon što Odjel za urbanizam tri mjeseca zadržava njihovu žalbu, kojom traže da ih se uključi u postupak izdavanja dozvola u njihovu naselju. Nakon toga našem se portalu obraćaju i žitelji iz Vrapčića, Zalika, Ulice kneza Domagoja, te smo od jutros zatrpani urbicidom. 

Čuljak kiseli žalbe
 
“Pisali ste danas o žalbi koja je stajala tri mjeseca u ladici kod Čuljka. Mi imamo isti problem. Gradska inspekcija je 15. listopada poslala zahtjev Čuljku o donosenju zakljucka rješenja o rušenju. I nakon četiri - pet mjeseci, slučaj je u ladici kod Čuljka”, kažu nam u reakciji na jučerašnje članke žitelji Vrapčića. 

Zanimljivo, naše pisanje isprovociralo je reakciju i stanara Ulice kneza Domagoja, ali i Zalika. 

“Nastavno na vaša posljednja pisanja o urbicidu na Bijelom Brijegu, kao i zataškavanju dokumentacije od strane gradskih službenika, možete li istražiti što se događa po pitanju famozne rupe u Ulici kneza Domagoja. Naime, iako je doneseno rješenje o njezinom zakopavanju, ona i dalje predstavlja opasnost za stanare naše ulice, konkretno naše djece. Stoji raskopana. Kome ovo ide u prilog i pokušavaju li se ponovno štititi gradski moćnici? Također, poprilično je nerazjašnjeno ostalo nepropisno širenje Hotela Mostar koji je zatvorio svoju terasu te nadogradio još jedan kat. Navodno je to dio dokumentacije, no dobar dio stanara opravdano sumnja kako je došlo do manipulacija te naknadnom dopisivanju navedene gradnje”, kažu u reakciji iz Ulice kralja Domagoja.

U Zaliku sličan problem. “U prilogu ćete naći slike, odnosno dokumente u kojima se pokušava prikriti sav nelegalni rad u gradskoj upravi. Naime, projektna dokumentacija kao „projekat rekonstrukcije pristupnih puteva na području M.Z.Carina i Zalik“  nije ništa drugo već krađa novca od nas običnih građana grada Mostara, odnosno krađa proračunskog novca. Ono što je apsurd cijelog ovog projekta je da se on planira izvesti na području Mazoljica, gdje je istini na ruku masovno zastupljena ilegalna gradnja”, kažu žitelji Zalika koji svoje tvrdenje potkrijepljuju i dokumentacijom. U ovome opširnije pišemo uskoro.

Bespravna gradnja u Mostaru je Pandorina kutija, koja se, smatraju i stanari i vijećnici, mora otvoriti na Vijeću.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.