PAD OD 95 POSTO Kako misli preživjeti Zračna luka Mostar?

Aerodrom Mostar
Hercegovina.info

Pandemija COVID-a 19 negativno se odrazila na sve sfere života, a ako bismo birali branšu koja je najviše stradala uz turizam bi to bio, za ovu granu usko vezani, zračni promet.

Zračne luke bilježe ogromne padove broja putnika, i ne postoji luka u Europi koja nije osjetila pad, a ako bi se potražio aerodrom koji je s koronom izgubio najviše, to bi mogao biti mostarski, koji se s velikim brojem putnika i avio linija nije mogao pohvaliti ni u normalnim vremenima.

Otkako je pandemija nastupila, u Mostar se ne slijeće, niti se s ove zračne luke polijeće. Dnevni list piše kako ugovori o djelu s ranijim suradnicima nisu produženi, ali nitko od uposlenih otkako je nastupila pandemija nije dobio otkaz. Plaće se redovito isplaćuju i one nisu umanjene.

Istina, s obzirom na smanjenje broja radnih sati na pola (radi se prema principu radni dan – neradni dan) umanjeni su iznosi koji se djelatnicima uplaćuju za troškove prijevoza i topli obrok. Također, vrijedi iskanuti i kako su tijekom pandemije u sklopu projekta određeni pripravnici zaposleni i u Zračnu luku.

U mostarsku zračnu luku tijekom 2020. sletjela su 1.374 putnika, dok je broj putnika u 2019. iznosio 32.866. U postocima je pad u 2020. iznosio 95.8 posto.