OSAM PITANJA BOŠKE ĆAVAR Godina je od zatrpavanja rupe, vijećnica još u nedoumicama

Rupa kneza domagoja
hercegovina.info

Danas se navršilo točno godinu dana otkada u Ulici kneza Domagoja s 1000 kubika zemlje, odnosno 150 kamiona zemljišta 'poništen' pokušaj ilegalne gradnje u dvorištu koje pripada građanima Mostara. No, predmet se i dalje 'kiseli' u ladicama Tužiteljstva.

Borbu protiv ilegalne gradnje u navedenoj ulici godinama vodi vijećnica u Gradskom vijeću grada Mostara Boška Ćavar koja se i danas osvrnula na ovaj problem i postavila nekoliko pitanja nadležnima.

"Danas je godinu dana od kada je zatrpana ta famozna rupa iskopana u sred dvorišta ispred tuđih vrata, bez stida i srama. Danas je to ograđen prostor s ogromnom ogradom a naša borba traje", napisala je Ćavar te dodala:

Dugo predmet stoji u Tužiteljstvu i nikako da saznamo:

1. Je li se upis dvorišta u početnu bilancu Sokola vršio naknadno?

2. Kako se prodalo dvorište kada su stanari bili posjednici?

3. Kako je M. Deronjić potpisala rješenje o gradnji i napisala da ne treba urbanistička suglasnost jer tu već postoji objekta (bespravne kućice koje su predviđene za rušenje)?

4. Kako je izvršena parcelacija i izdati prijavni listovi bez GV?

5. Kako se počelo graditi u zoni R1?

6. Kako su se takozvani novi vlasnici upisali u Općinskom sudu Mostar, Gruntu, pojedini nemaju ni adresu u vlasničkim listu?

7. Ako su dobili rješenje o gradnji kako im nije određeno plaćanje rente?

8. Zašto ne možemo vidjeti je li i po kojoj cijeni prodano zemljište i da li je plaćen porez? Zašto...i tisuću pitanja zašto...su stanari ostali bez dvorišta, zašto se naša djeca više tu ne mogu igrati, zašto trpimo nesnošljivu buku iz kafića, zašto ne možemo ljeti sjediti u dvorištu u kojem smo sjedili do ove pljačke?

"Odgovori na ova pitanja leže u ladicama Gradske uprave, Tužiteljstva..., a stanari se i dalje iscrpljuju upućujući ih od institucije do institucije. I onda...sami sebi daju ocjenu 10 za svoj rad...a nas nitko ništa ne pita", napisala je mostarska Vijećnica.

Ona je za Hercegovina.info danas dodala kako ima informacije da pojedinci koji su bili uknjiženi na spornom dvorištu prodaju svoje dijelove, ali i da se nada kako se nikakve takve radnje od strane Suda u Mostaru neće dozvoliti.

Podsjetimo, problem s navedenim dvorištem počeo je još 2018. godine, a rupu su iskopali investitori tvrtke 'Promark', među kojima najzvučniji vlasnik hotela 'Mostar' Ante Vidačak.