OPSENICA PRVI PUT O KORONAVIRUSU Šokantno što se dogodilo u bolnici, netko će morati odgovarati

Goran Opsenica
Ilustracija / hercegovina.info

Prvi puta otkako se HNŽ suočava s pojavom koronavirusa, koji se umjesto na odjelu za Infektivne bolesti pojavio u srcu mostarske bolnice, oglasio se županijski ministar zdravstva Goran Opsenica.

Za razliku od ostalih, on odgovornost bolnice nije gurao pod tepih, baš ni kao 2016., kada je pozvao federalne inspektore da se utvrdi zašto bebe umiru u Mostaru.  Opsenica je kazao da je ono što se dogodilo na SKB šokantno.

„Ono što vas sigurno zanima je način na koji je počela ova kriza i zaraza. Za mene je i sama činjenica da se koronavirus pojavio na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, odnosno odjelu za plućne bolesti SKB Mostar, skočivši pritom iz predvorja na teći kat toliko šokantna i alarmantna da mislim da je ne smijemo previše medijski eksploatirati, jer time radimo ono što bismo željeli izbjeći, a to je da širimo strah, nemir i paniku i produbljujemo nepovjerenje u zdravstveni sustav“, kazao je Opsenica.

Dodao je da ne amnestira nikoga od odgovornosti, koja će se morati utvrditi. „Po prvim saznanjima da se takvo nešto dogodilo ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljstva Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Moram priznati, nerado, da ga do danas nismo dobili. Zatražit ćemo ga ponovo. Znate i sami da se u ovaj slučaj uključilo i županijsko Tužiteljstvo“, podsjetio je ministar.

Ponovio je i činjenicu koji je poznata, ali se nerijetko koristi. „Najvažniji osnivač SKB Mostar je Federacija BiH, i iz tog odnosa Federacija crpi pravo da bira i imenuje organe rukovođenja u SKB Mostar. Nisu oni u nadležnosti ove županije“, podvukao je Opsenica, prebacivši tako lopticu na federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Dodao je da se njegovo ministarstvo ne može očitovati na temelju glasina, da čekaju očitovanje službeno očitovanje ravnateljstva bolnice najkasnije u ponedjeljak. „Ja sam uvjeren da će ga oni poslati i da ih ne sprječava to što traže način kako će se izvući, nego da su u ogromnom poslu zbog zaraze koronavirusom“, kazao je Opsenica.

Novinari su pitali Opsenicu i da prokomentira bezbrižnu izjavu premijera Nevenka Hercega da nema virusa južno od Ivana, a on je kazao da tuđe izjave ne bi volio komentirati.

Na pitanje o eventualnoj smjeni ravnatelja Kvesića podvukao je da je to pitanje za federalnu Vladu. Federalna Vlada i resorni ministar o situaciji u Mostaru se nisu oglašavali. Šutio je i ministar Opsenica do danas, zbog čega su ga prozivale i neke stranke. Prema saznanjima portala hercegovina.info, nije bio raspoložen govoriti za javnost jer su neozbiljno shvaćene, pa čak i ismijavane mjere koje je predlagao, počevši od šatora pred bolnicama, do ostalog.

Ono u čemu je ministar zdravstva defitivno promašio, nakon što je napravio pogodak oko bolnice, je prebacivanje odgovornosti na medije zbog novonastale situacije.

Domaće medije je usporedio s onima u Hrvatskoj. Treba ovdje podvući da mediji u Hrvatskoj imaju na raspolaganju Vilija Beroša, koji svakodnevno iscrpljujuće odgovara medijima, dok su se mediji u HNŽ-u, za vrijeme opravdanog odsustva Pere Pavlovića, morali zadovoljiti sa rečenicom i pol iz kriznog stožera.

Ukoliko u uredu za odnose s javnošću nije bilo osobe spremne za izaći pred kamere, morao je to učiniti upravo ministar, te tako spriječiti dezinformacije i zadovoljiti potrebe medija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.