DVIJE GODINE LADIČARENJA Što je s kaznenom prijavom protiv Opsenice i je li slučajno završio u parlamentu?

Goran Opsenica

Prije više od dvije godine Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu HNŽ podnio je kaznenu prijavu protiv ministra Gorana Opsenice (HDZ BiH), no do danas nema nikakve reakcije županijskog Tužiteljstva iako je istraga pokrenuta, a autori prijave saslušani od nadležnih tijela.

Podsjetimo, Sindikat je kazneno prijavio Opsenicu zbog zlouporabe službenog položaja i ovlasti u vezi utvrđivanja reprezentativnosti sindikata u zdravstvu HNŽ. Predsjednik Sindikata Dalibor Vuković istaknuo je u više navrata da su diskriminirani jer je njihov sindikat brojao oko 1200 članova, a sindikat koji je pregovarao s Vladom i dogovarao sebi uvjete nekih 500-njak članova.

Za hercegovina.info Vuković je kazao da nigdje nema to da vas preko dvije godine nitko ne obavještava o pravnim procesima.

"Nikad nije doneseno rješenje o obustavljanju istrage, to se donese kad nema dokaza. Sad sam kazneno prijavio novog direktora Zavoda za javno zdravstvo u HNŽ (op. Eniz Čolaković) i za 10 dana me tužiteljica zvala da dadnem izjavu. Ovu kaznenu prijavu se drži negdje u ladici preko dvije godine, a dokazi su čisti jer su milijuni otišli nepropisno i zlouporabom položaja", naglasio je.

Nada se jedino, sve vidljivijem, pritisku na Tužiteljstvo.

"Kako se pokazalo da je naše tužiteljstvo u HNŽ najgore i da se skoro ništa ne radi na godišnjoj razini, vjerujem da se vrši pritisak od stranaca ili viših instanci da se to izvadi iz ladice. Napominjem, radi se o predmetu kojeg imaju u svojim rukama godinama", kazao je Vuković.

Kako je ministar Opsenica zaspao kao Hrvat, a probudio se kao Srbin? - Top  Portal

Nadležno županijsko tužiteljstvo kontaktirali smo putem maila i telefona, no nismo nikoga mogli dobiti tko bi mogao odgovoriti što je sa spomenutom kaznenom prijavom.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije ovaj predmet zaprimilo je prije više od dvije godine, a kako je poznato i što je sam Vuković već ranije potvrdio, izgleda da je u tom razdoblju urađeno samo to da je njega MUP ispitao nakon podnošenja prijave kako bi utvrdili istinitost prijave.

Je li županijski ministar otišao u federalni parlament zbog zastupničkog imuniteta?

Sve su češće glasine kako bi Opsenica mogao doći na metu istražitelja zbog evidentnog pritiska na nerad Tužiteljstva HNŽ i da će se ova prijava morati izvući iz ladice kad-tad.

U prilog toj tezi svakako ide i 'rotacija' u federalnom parlamentu BiH kada je sredinom ove godine HDZ-ov visokopozicionirani Antonio Sesar podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. Sesar je također liječnik, a na njegovo mjesto je došao dobro poznati ministar Goran Opsenica. Ni Sesar nije anonimus među liječnicima budući da je obnašao funkciju predsjednika Liječničke komore u HNŽ-u, ali će ipak na njegovo mjesto zasjesti kolega-ministar koji je na proteklim izborima imao najmanju podršku birača među nedavno priseglim zamjenama, odnosno ukupno 1295 glasova. 

Ako bi se utvrdila krivnja po podnesenoj prijavi, imunitet mu ne bi puno pomogao, ali ga je u svakom slučaju bolje imati nego ne imati. Pogotovo kad vas 'progoni' tužiteljstvo kakvo je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Zakon o imunitetu FBiH kaže da članovi Zastupničkog doma i delegati u Domu naroda te članovi županijskih zakonodavnih tijela neće biti kazneno ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Parlamentu Federacije BiH ili županijskih zakonodavnih tijela. Također, predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade FBiH te članovi županijskih vlada neće biti građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u izvršnim organima Federacije, ili izvršnim organima županija.

Međutim, član 4 zakona iako nalaže da se zastupnici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru dužnosti tih osoba u navedenim institucijama, ali se on ne može smatrati općom preprekom za kazneno gonjenje ili pokretanje parničnog postupka. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.