ŽURI LI HDZ SA FORMIRANJEM VLADE HNŽ ZBOG OSTAVKE OPSENICE Dva ministra stekla uvjete za mirovinu, SDA i SDP se prepiru

Goran Opsenica

Trenutna Vlada HNŽ koju čini 5 ministara i premijer iz HDZ BiH, pet ministara iz SDA, te jedan iz NES-a formirana je 23. rujna 2015 godine. Nije ni ta vlada formirana glatko, skoro godinu dana trebalo je strankama da se konačno dogovore nakon Općih izbora koji su održani u listopadu 2014.

Osam godina istih lica u ministarskim foteljama

Bliži se osma godina Vlade HNŽ koja je nakon izbora održanih 2018. nastavila rad u tehničkom mandatu. Prošli su izbori 2022. a Vlada u ovoj županiji i dalje je ista.

I dok stranke pokušavaju doći do kompromisa za formiranje nove vlade na temelju izbora održanih 2022, zasad bez većeg uspjeha, u premijerskoj fotelji i dalje je Nevenko Herceg.

Ministarske fotelje drže redom: Adnan Faladžić, Rašid Hadžović, Suad Balić, Suad Hasandedić, Ajdin Teletović iz SDA, Željko Laketić iz NES-a, te Slađan Bevanda, Oliver Soldo, Goran Opsenica, Stjepan Krasić i Donko Jović iz HDZ-a.

Goran Opsenica

Nakon izbora održanih prošle godine, jasno je da će se ovakva postava Vlade HNŽ morati mijenjati, najprije zbog pomlađivanja, a zatim i zbog rezultata izbora prema kojima je jasno kako je SDA izgubila dio podrške, te sasvim izvjesno neće moći računati na broj ministarstava koji drži sada.

Ostavka Opsenice tjera na žurno formiranje nove vlade?

HDZ bi upražnjenim mjestom nakon odlaska Gorana Opsenice koji je zbog preuzimanja mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ponudio ostavku na ministarsku poziciju izgubio jedan glas u Vladi zbog čega im se žuri krenuti u formiranje nove. Nije im svejedno ni zbog neizravne najave visokog predstavnika da bi se ukoliko se taktiziranje i odugovlačenje nastavi mogao uključiti i on.

Goran Opsenica

Odlaskom Opsenice SDA bi uz podršku NES-a postala najjača stranka u Vladi HNŽ što HDZ svakako želi izbjeći.

Potvrdio je to i Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA gostujući na TV Hayat.

Šabanović: "HDZ je na početku pregovora imao megalomanske zahtjeve"

Šabanović tvrdi kako se 6 mjeseci pregovora u HNŽ potrošilo da se SDA izbaci iz vlasti na razne načine.

Goran Opsenica

„Prethodni pristup HDZ-a u pregovorima gurao je u jednom pravcu koji nikad prije nismo imali jer postoji oduvijek paritet u toj vladi, to je županija sa posebnim statusom i nije to ništa slučajno, a HDZ je htio uvesti disproporciju“, rekao je Šabanović, misleći na ponudu da HDZ koji predvodi pregovore sa 11 ruku u Skupštini da umjesto 5 dobije 6 ministara i premijera, čime bi omjer snaga bio 7:5.

Od toga se, prema Šabanovićevim riječima odustalo.  „Sad smo se vratili na realne postavke i mi sutra možemo imati vladu ako postoji istinska volja sa druge strane. Očito je bilo instrukcija izvana da se u HNŽ iz vlasti izbaci SDA ali to je bilo faktički nemoguće, i nama je u interesu da se to riješi. Imate dva ministra koji se trebaju umiroviti, jedan se umirovio i službeno to najavio, Goran Opsenica iz HDZ-a koji je sada u Zastupničkom domu parlamenta. Ta Vlada je potrošila svoj mandat i treba nam nova energija. Ja se nadam da će otriježnjenje trojke početi upravo u HNŽ“, poručio je on, misleći na SDP na čijem sudjelovanju u novoj vladi zasad inzistiraju iz HDZ-a.

HDZ već ima spremna imena ministara i premijera

Šabanović je na svom televizijskom gostovanju iznio i informacije o tome kako pregovori sada izgledaju i što traži koja strana. „HDZ želi sačuvati ono što ima, premijera i 5 ministarstava. Pregovori koje smo vodili proljetos su bili malo drugačiji, tada su imali veće apetite. HDZ je reterirao od tih megalomanskih zahtjeva. I dalje žele zdravstvo, MUP, poljoprivredu, branitelje i promet.

Koliko znam oni već imaju spremna imena za ministre, i mislim da nemaju vremena za gubljenje.

Za mandatara se spominje par imena ali ne bih govorio u ime HDZ-a“ rekao je on.

Iako se u četvrtak činilo da je blizu formiranje Vlade koju bi činili HDZ, SDA, SDP i NES, iz Socijaldemokratske partije ipak su povukli ručnu i najavili da neće sudjelovati na zajedničkom sastanku najavljenom za petak.

Iz SDP-a oštro napali SDA 

 Jutros, pak, iz SDP-a oštar odgovor na prozivke iz SDA. SDP se brani od optužbi da je kriv za poraz Zlatka Guzina u utrci za gradonačelnika Mostara, ističući da je Guzin bio žrtva unutarnjih ambicija u ovoj stranci, konkretno Salema Marića. Dodali su listu poteza za koje optužuju SDA za prodaju interesa pa tako nabrajaju kako je SDA predala obranu Mostara u ruke HVO-a, kako je bila dio Vlade Herceg-Bosne, potpisala Rimski sporazum koji je smanjio Koschnickovu Centralnu zonu, predala Hidroelektranu Mostar u nadležnost EP HZHB, birala Ljubu Bešlića za gradonačelnika dvaput, predala ZZO i ZZZ u ruke HDZ-a, izabrao komesara iz HDZ-a za MUP HNŽ, zatim ih optužuju da su pristali na 7/5 u Vladi HNŽ, te prenijeli ovlasti Mariju Kordiću da sam postavlja direktore javnih poduzeća.

Goran Opsenica

Skupština će razmatrati ostavku Opsenice u trenucima kada sindikati najavljuju štrajk

Iz Vlade HNŽ su za Hercegovina.info potvrdili kako je istinita informacija da je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica ponudio ostavku na tu poziciju.

Treba dodati kako je Skupština HNŽ ona koja ostavku može, ali i ne mora prihvatiti.

Iz sindikata zdravstvenih radnika HNŽ smatraju kako Opsenica ostavkom želi izbjeći najavljene prosvjede nezadovoljnih zdravstvenih radnika zbog nedostatka potpisanog kolektivnog ugovora jer je pozicija koja ga čeka u Zastupničkom domu puno lagodnija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.