PING-PONG S OSTAVKOM GORANA OPSENICE Ispaštaju li građani i zdravstvo HNŽ zbog odnosa Hercega i Martinovića?

Tomislav Martinović i Nevenko Herceg

Ostavka Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, još uvijek je u zraku i nitko ne zna što se događa s obezglavljenim ministarstvom. Na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a koja je zasjedala nakon 5 mjeseci nerada, provuklo se i to pitanje među zastupnicima.

Predsjedatelj Skupštine Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao da je među točkama dnevnog reda sve što je došlo u skupštinski 'inbox', na što je SDP-ov Arman Zalihić pitao Martinovića je li slučajno itko provjerio 'spam' i da tamo nije završila Opseničina ostavka budući da je nezamislivo da Skupština ne raspravlja o ostavci jednog od ministara Vlade koju je podnio 14. rujna.

Tomislav Martinović i Nevenko Herceg

Zastupnici o ostavci ministra znaju samo iz medija

"Nevjerojatno je da ministar podnese ostavku i da to ne dođe na zastupničko tijelo koje ga je potvrdilo i mi smo trebali razmatrati tu ostavku. Nevenko Herceg je ostavku trebao dostaviti Skupštini, a Skupština na dnevni red staviti točku o razrješenju ministra Gorana Opsenice koji je podnio ostavku", kazao nam je Arman Zalihić (SDP) u kratkom razgovoru.

Tomislav Martinović i Nevenko Herceg

Šunjić stanje u zdravstvu smatra nikad gorim.

"Stanje u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskoj županiji nikad nije bilo gore što su pokazala i revizorska izvješća objavljena ovih dana, a koja ukazuju na brojne nezakonitosti. Pojedine bolnice i domovi zdravlja ne plaćaju doprinose, posluju s ogromnim gubitkom, ZZO HNŽ nema direktora, ne postoji Program zdravstvene zaštite. Sindikati prijete štrajkom. Goran Opsenica je napustio brod koji tone već godinama dok orkestar i dalje svira", rekla je Vesna Šunjić (HRS) za hercegovina.info.

Tomislav Martinović i Nevenko Herceg

Iz HDZ-a 1990 također su nezadovoljni ponašanjem čelnih ljudi u županiji, a posebno su ogorčeni na zdravstvo i na zadnjoj sjednici podnijeli su inicijativu jer smatraju da bi moglo doći do kolapsa.

Tomislav Martinović i Nevenko Herceg

U inicijativi koju potpisuje Ivan Odak traži se žurno usvajanje rebalansa županijskog proračuna kojim će se adekvatno alocirati sredstva koja već postoje na županijskom računu, uspostavljanje povjerenja kroz dijalog vlade, sindikata i poslodavaca kako bi se dogovorile dugoročne mjere za održavanje stabilnosti zdravstvenog sustava u HNŽ te usvajanje kriterija i indikatora kojima će se konitnuirano pratiti provedba mjera na poboljšanju uvjeta za djelatnike u zdravstvu

Kako se moglo čuti na Skupštini potvrđeno je da je Opsenica protokolarno ispravno postupio i obavijestio Skupštinu, no njegova ostavka je vraćena Opsenici i da pošalje onome koji ga je imenovao, odnosno premijeru Nevenku Hercegu koji bi ju trebao 'amenovati' i vratiti Skupštini, no ostavka Opsenice i dalje je u Hercegovoj ladici.

Razlog ping-ponga s Opsenicom vjerojatno leži i u tome što se već duže vrijeme može čuti iz HDZ-ovih izvora, a to je netrpeljivost u stranci između dvojice najbitnijih funkcionera u HNŽ: predsjedatelja Skupštine Tomislava Martinovića i premijera Nevenka Hercega.

Kako hercegovina.info saznaje ministar Goran Opsenica se ponaša u skladu s ostavkom te ne dolazi na posao u ministarstvo pa se postavlja pitanje hoće li i dokad građani ispaštati zbog osobnih stranačkih animoziteta.

HDZ-u vrijeme Opseničine ostavke zasigurno ne odgovara jer bi se njegovom ostavkom stvorio nacionalni debalans u Vladi HNŽ, pa je teško i za očekivati da će problematici u gorućem resoru pristupiti onako kako bi trebali. Upravo je nacionalnost, a ne rad ono po čemu je ministar Opsenica poznat bh. javnosti, budući da je nakon izbora 2018. godine otkriveno da se Opsenica izjasnio kao Srbin kako bi dospio do Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Opsenica i njegov stranački šef Čović probali su obraniti taj obrat i progurati/vratiti ga među Hrvate, no Središnje izborno povjerenstvo ih je demantiralo.

Sam ministar Opsenica, kao i njegova stranka HDZ BiH koja ga je instalirala na tu poziciju još uvijek nisu progovorili o razlozima ostavke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.