Mostar: studenti ostali bez diploma

Na zajedničkoj sjednici u Mostaru predsjedanje Rektorskim zborom BiH prvi put je preuzelo Sveučilište u Mostaru, odnosno rektor Vlado Majstorović.

Rektori javnih sveučilišta s te su sjednice pozvali županijska ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta da žurno donesu pravilnik o izgledu i sadržaju diploma kako bi visokoškolske institucije mogle nesmetano ispunjavati obveze prema studentima.

Naime, riječ je o studentima koji su završili trogodišnji studij prema Bolonjskome sustavu studiranja, ali još uvijek nisu dobli svoje diplome jer nije usvojen pravilnik o njihovu izgledu i sadržaju. Problem je što se bez valjane diplome ti završeni studenti ne mogu prijaviti ni na Zavode za zapošljavanje.

Na mostarskom zasjedanju, Rektorski zbor je potvrdio odluku o tome da uskrati prelazak studenata s privatnih sveučilišta i fakulteta na javna  sveučilišta dok oni ne dobiju akreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete u BiH.

Naime, svake godine na prostoru BiH sve se više otvara privatnih visokoškolskih institucija koje nemaju akreditacije za izvođenje nastavnoga procesa. Uz dosadašnju suradnju s BH sveučilištima, rektor Sveučilišta u Mostaru Vlado Majstorović potpisao je u Podgorici ugovor o međusveučilišnoj suradnji s i rektorom Univerziteta iz Podgorice Predragom Miranovićem.

Ugovor podrazumijeva kako će ta dva sveučilišta promovirati akademsku suradnju razmjenom akademskih djelatnika, kao i razmjenom studenata preddiplomskih i diplomskih studija.

Također, između dva sveučilišta bit će ostvarena i razmjena svih publikacija objavljenih na sveučilištima, kao i uzajamna suradnja knjižnica kod razmjene knjiga, kao i organiziranje i provođenje zajedničkih istraživačkih projekata.

slobodna dalmacija