​SVEUČILIŠTE U MOSTARU Uskoro dizala i pristupne rampe na svim fakultetima i ustanovama

Osobe s invaliditetom
Twenty20

Sveučilište u Mostaru u središnjem kampusu dobiva nove prostorije Ureda za studente s invaliditetom.

Dosadašnji Ured nalazi se u kampusu u Rodoču, dok će studentima koji studiraju u Mostaru nedavnom izgradnjom pristupne rampe na ulazu u Medijski centar biti olakšane svakodnevne usluge budućeg Ureda.

Prema riječima pomoćnice rektora za nastavu, studente i pravna pitanja, Vesne Kazazić za Treći.ba, kako će uskoro osobama s tjelesnim poteškoćama biti omogućen pristup svim fakultetima i ustanovama.

”U novoj Strategiji Sveučilišta u Mostaru planirano je, da se svake godine napravi dizalo i pristup za studente s invaliditetom na svakoj ustrojbenoj jedinici gdje isti ne postoje. Ove godine planirano je da se dizalo ugradi u Kampusu u Rodoču”, rekla je.

Pomoćnica rektora dodaje kako će ove godine biti održana dobrotvorna humanitarna večer , na kojoj će se prikupljati sredstva za izgradnju i dizala na drugim ustrojbenim jedinicama.

Osim izgradnje dizala i rampa, Senat Sveučilišta je u prosincu prošle godine donijelo odluku o postavljanju oznaka na Braillevu pismu na ulazima fakulteta.

”Ideju za postavljanje oznaka na Brailleovom pismu dala je studentica koja ima poteškoća s vidom. Senat je jednoglasno podržao taj prijedlog i slijedi, vrlo brzo, realizacija te odluke. Trenutno razmatramo modalitete njezine primjene”, kazala je Kazazić.

Oznake su, naveli su ranije sa Sveučilišta, važne zbog toga što njihov nedostatak može uvelike utjecati na odluku o upisu na fakultete kod mladih koji Braillevo pismo koriste kao primarni mediji u komunikaciji pa tako i u obrazovanju. Postavljanjem oznaka, tvrde, ostvaruje se njihovo pravo na pristup informacijama u odgovarajućem obliku, olakšava im se orijentacija i kretanje u prostorijama fakulteta, povećava se stupanj njihove samostalnosti te se primjenom oznaka pozitivno djeluje na svijest opće populacije, o Braillevom pismu, a time se ujedno smanjuje osjećaj različitosti kod pojedinaca koji ga koriste kao primaran mediji.

Studentima, koji imaju neki vid tjelesnih teškoća ili nedostataka, Ured za studente s invaliditetom osigurava i pomagala koja su potrebna za redovito praćenje nastavnog procesa.

”U Strategiji Sveučilišta smo planirali i nabavku pomagala i to ćemo realizirati ove godine, u dogovoru sa studentima i prema njihovoj potrebi”, rekla je pomoćnica rektora.

Prema informacijama iz Ureda za studente s invaliditetom, u Ured se prijavilo 14 studenata i isti su registrirani.

”Broj studenata s teškoćama je u stvarnosti veći, ali je na njima da odluče hoće li se registrirati i tako zatražiti pomoć. Neki smatraju da ne spadaju niti u jednu od navedenih kategorija, a razlog njihovog neprijavljivanja može biti i strah od stigmatizacije. Želim naglasiti da studenti koji stvarno imaju posebne potrebe registracijom mogu biti samo na dobitku, jer naša misija i cilj jeste njihova cjelovita inkluzija u akademsko društvo”, kazala je ranije medijima voditeljica Ureda Monika Zovko.

Ured za studente s invaliditetom, u sklopu svog djelovanja, studentima pruža savjetovanje prilikom planiranja i provedbe studija, prilikom polaganja ispita, stanovanja, odnosa s drugim studentima, otklanjanje stereotipa, predrasuda i postizanje razumijevanja problematike osoba s invaliditetom od strane nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata i slično.