Borba za ključni mandat na Jugu, u Starom gradu jednoj stranci mandat izmakao za devet glasova

Gradska vijećnica Mostar
Hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo obradilo je 100% biračkih mjesta. Ne uzimajući u obzir nacionalne kvote, novo Gradsko vijeće Grada Mostara trebalo bi činiti 13 vijećnika iz HDZ-a BiH, 12 iz Koalicije za Mostar, 6 iz BH Bloka, 3 iz HRS-a te jedan iz “Ostajte ovdje”.

Ključni mandat na Jugu pripao Koaliciji za Mostar, ali...

Zanimljivo će sigurno biti u izbornoj jedinici Jug gdje su po jedan mandat osvojili HDZ BiH i Koalicija za Mostar. Probošnjačke stranke su svoj, možda i ključni mandat, osvojile sa 113 glasova prednosti u odnosu na koeficijent HDZ-a BiH za drugi mandat u ovoj izbornoj jedinici. Konačna odluka će, čini se, ipak pričekati s obzirom da je HDZ BiH prijavio izborni inženjering na ovom izbornom području.

Upravo bi ovaj mandat mogao biti ključan pri izboru novog gradonačelnika s obzirom da u određenim kombinacijama jamči natpolovičnu većinu.

Za mandat im falilo svega devet glasova

Od onih koji nisu uspjeli osigurati mandat u Gradskom vijeću, najbliža je bila Prva mostarska partija. Oni su, naime, u izbornoj jedinici Stari grad propustili osvojiti peti mandat iz ove izborne jedinice za svega devet glasova!

Koalicija za Mostar 2020 u ovoj izbornoj jedinici osvojila je 5.470 glasova čime ima zagarantirana tri mjesta, dok su ostala dva pripala BH Bloku.

Prva mostarska partija je u ovoj izbornoj jedinici dobila potporu 1.085 birača. Usporedivši to s koeficijentom za treći mandat Koalicije za Mostar koji iznosi 1.094 glasa, Prva mostarska partija je za svega devet glasova propustila biti dio novog saziva Gradskog vijeća.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.