U nedjelju ponovni izbori u Doboju i Srebrenici

Glasački listić izbori
hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na 18. (žurnoj, korespodentnoj sjednici održanoj 02.02.2021. godine donijelo odluke o održavanju ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovniih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasovanje birača u odsutnosti u Gradačcu i Živinicama).

"Ponovni izbori u Doboju i Srebrenici će se održati u nedjelju, 21.02.2021. godine. Biračka mjesta će biti otvorena u terminu od 07:00 do 19.00 sati.

Izborna šutnja počinje u subotu, 20.02.2021. godine u 07:00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, 21.02.2021. godine.

Sukladno članku 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidacijskih listi i istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Nakon raspisivanja ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici, Središnje izborno povjerenstvo BiH je usvojilo i niz akata koji tretiraju ponovljanje izbora u Doboju i Srebrenici kao što su, pored ostalih, Instrukcija o postupku provođenja ponovnih izbora za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica, Naputak o rokovima izbornih aktivnosti za održavanje ponovnih izbora u osnovnoj izbornoj jedinici Doboj i Srebrenica i Instrukcija o primjeni članka 2.9 stavak (1) točka 1. Izbornog zakona BiH kojom se uređuje postupak koordiniranja i nadgledanja ponovnih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici koji će se održati u nedjelju, 21.02.2021. godine će u ime Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i certificirani sukladno usvojenom Programu i metodologiji obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Doboj nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu Grada Doboj nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 neovisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva neovisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan neovisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Na 89 redovitih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Gradu Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, dok je na 26 redovnitih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika te je imenovan jedan poseban COVID-19 mobilni tim sa tri člana. Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasovanje u odsutnosti za Srebrenica u Gradačcu i Živinicama. Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača.

Pravo glasa na 26 redovitih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na 2 biračka mjesta u odsutnosti u Gradačcu i Živinicama.

Za promatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Središnje izborno povjerenstvo BiH je 18.02.2021. godine akreditiralo 118 promatrača udruge građana dok je za akreditiranje promatrača političkih subjekata za promatranje rada biračkih odbora i općinskog/gradskog izbornog povjerenstva nadležno općinsko/gradsko izborno povjerenstvo.

Napominjemo da i svi akreditirani promatrači akreditirani za promatranje poništenih izbora održanih 15.11.2020. godine imaju pravo promatrati i ponovne izbore", navodi se u priopćenju SIP-a.