LUKE BLOKIRANE 3 MJESECA Rusija bi mogla pristati na izvoz iz ukrajinskih luka, ali ima svoje uvjete

LUKE BLOKIRANE 3 MJESECA Rusija bi mogla pristati na izvoz iz ukrajinskih luka, ali ima svoje uvjete

Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu da napuste Ukrajinu, u zamjenu za ukidanje nekih sankcija, citirala je novinska agencija Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka u srijedu.

"Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica je zaglavljeno u silosima u zemlji", prenosi Fena.

Rusija i Ukrajina obično čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, a nedostatak značajnog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doprinosi rastućoj globalnoj krizi hrane. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne sile su raspravljale o ideji uspostavljanja "sigurnih koridora" za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, iako bi za to bila potrebna suglasnost Rusije.

"U više navrata smo u vezi s tim izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su uvedene za ruski izvoz i financijske transakcije", rekao je Rudenko.

"Također zahtijeva deminiranje od ukrajinske strane svih luka u kojima su usidreni brodovi. Rusija je spremna osigurati neophodan humanitarni prolaz, što čini svaki dan", kazao je on.

Novinska agencija RIA citirala je Rudenka koji je rekao da je Rusija u kontaktu s Ujedinjenim nacijama po tom pitanju.