LUKE BLOKIRANE 3 MJESECA Rusija bi mogla pristati na izvoz iz ukrajinskih luka, ali ima svoje uvjete

hrana, svijet, ukrajina, hrana, izvoz, ukrajina, ukrajina, žitarice, izvoz, poljoprivreda

Rusija je spremna osigurati humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu da napuste Ukrajinu, u zamjenu za ukidanje nekih sankcija, citirala je novinska agencija Interfax zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka u srijedu.

"Ukrajinske crnomorske luke blokirane su otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, a više od 20 milijuna tona žitarica je zaglavljeno u silosima u zemlji", prenosi Fena.

Rusija i Ukrajina obično čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, a nedostatak značajnog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doprinosi rastućoj globalnoj krizi hrane. Ukrajina je također veliki izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

Zapadne sile su raspravljale o ideji uspostavljanja "sigurnih koridora" za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, iako bi za to bila potrebna suglasnost Rusije.

"U više navrata smo u vezi s tim izjavljivali da rješenje problema s hranom zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su uvedene za ruski izvoz i financijske transakcije", rekao je Rudenko.

"Također zahtijeva deminiranje od ukrajinske strane svih luka u kojima su usidreni brodovi. Rusija je spremna osigurati neophodan humanitarni prolaz, što čini svaki dan", kazao je on.

Novinska agencija RIA citirala je Rudenka koji je rekao da je Rusija u kontaktu s Ujedinjenim nacijama po tom pitanju.