Znate li što znači : „Na onoj strani“, gospodine Inzko

Rat je prošao, ali je mržnja ostala i ona ne samo da nije nestala nego je našla svoje uporište na obje obale Neretve. Od prvog dana mira i uplitanja međunarodne zajednice u Mostar, Hrvati su stavljeni u podređeni položaj. Počevši od Hansa Koschnik-a koji je prvi civilni upravitelj Mostara, preko Paddya Ashdown-a, pa sve do Valentina Inzk-a, međunarodna zajednica trenirala je strogoću nad Hrvatima Mostara i BiH. Taj prvi civilni upravitelj imenom Hans Koschnik za svoga stolovanja gradom kategorično je izjavio : "Ako Mostar ne bude ujedinjen grad neće biti Federacije". Za svoga mandata bivši gradonačelnik Bremena nije ujedinio grad, ali je Hrvatima Mostara ostao u sjećanju kao čovjek koji je apsolutno provodio anti-hrvatsku politiku.

Pokušali su ujediniti Mostar i svi visoki predstavnici od Carla Biltd-a, preko Carlosa Westendorp-a, Wolfganga Petritsch-a, Paddya Ashdown-a, Christiana Schwarz-Schilling-a, Miroslava Lajčak-a, pa sve do Valentina Inzka i svi redom po mjeri Bošnjaka koji su po njima i njihovim naredbodavcima žrtve, a svi ostali nasilnici i agresori. Iako je po Dejtonu Mostar trebao biti grad sa šest općina, već tada je međunarodna zajednica favorizirajući Bošnjake izmislila i sedmu zvanu distrikt u kojoj su Bošnjaci bili većina. Sve je to trajalo do 2004 i usprkos stanju na terenu međunarodna zajednica nije bila u stanju priznati da je pala na ispitu ujedinjenja grada. Potom preko svoga vazala, Peddya Ashdowna nameće gradu gradski Statut kakav ne vrijedi niti u jednom gradu BiH, ali niti u čitavom demokratskom svijetu odakle dođoše silni visoki ili kakvi sve ne predstavnici, da mire građane Mostara istovremeno favorizirajući jedan narod. Nije niti jedan od nabrojanih diplomata nikada javno rekao koliko Hrvata živi u dijelu grada pod Bošnjačkom vlašću i suprotno koliko Bošnjaka živi na drugoj strani. Nisu smjeli niti objelodaniti da su bošnjački političari redom prodavali imovinu u dijelu grada pod hrvatskom kontrolom, istovremeno propagirajući povratak svih na svoje.

Prođe od Koschnikove izjave mnogo Božića, Mostar nije ujedinjen, a Federacija još uvijek postoji kao spomenik zapadnoj demokraciji koja se učila sastavljanju zakona, statuta, programa i svega ostalog na napaćenom narodu ovih prostora. Da imaju imalo morala priznali bi neuspjeh svoje politike koju probaju već petnaestak godina i što je još gore ne posustaju u svojim namjerama. Mostar je opet grad slučaj, grad slučaj kao što je bio na stotine ili tisuće puta za stolovanja visokih predstavnika, kancelara i kakvih sve ne propalih euro političara koji su sklonjeni iz svojih zemalja ovamo da se igraju sudbinama čitavih naroda. Mostar je bez gradonačelnika 400 i kusur dana i umjesto da se ispravi nepravda prema Hrvatima, te donose izborni zakon kakav vrijedi u svim općinama BiH, gospodin Inzko i dalje insistira na propalim projektima svojih naredbodavaca. Znate li Vi gospodine Inzko kakav je Mostar grad uopće? Jesu li Vam vaši prethodnici ostavili poruku da je vaša misija nemoguća misija? Znate li slučajno što znači na onoj strani, kako stanovnici oba dijela grada kažu za onu drugu stranu?Nemate Vi pojma u što se upuštate i ma koliko imali ovlasti one Vam neće pomoći da spojite nespojivo. Ne kažem da to nije moguće, ali način na koji Vi to pokušavate jeste nemoguć. Mostar je podijeljen na dva dijela, a osim rata dodatno ste ga podijelili Vi i međunarodna zajednica nametnutim zakonima.

Kako bi se osjećao bilo koji stanovnik vaše zajednice da ima ovakav izborni zakon? Da li bi bilo pravo vašim sugrađanima u Celovcu da biraju svoje predstavnike na način na koji ih biraju mostarci? Da li bi ijednom narodu EU bilo pravo da nemaju medije na svom jeziku, ili da im predsjednika bira netko drugi? Nemate Vi štovani gospodine pojma o ničemu ovdje i jedino zajedničko sa ovim prostorima Vam je loša mješavina hrvatsko-srpskog jezika kojim komunicirate sa ovdašnjim političarima. Kako možete jednom građaninu ovoga grada ili države dokazati da je Vaša misija ispravna ili moguća? Da li mislite da je Vaša misija u ovoj državi propala onoga trenutka kada je Republika Srpska odbila sprovesti Vaše odluke? Da li su Hrvati jedini na kome možete eksperimentirati u ovoj državi koju ste napravili svojim odlukama? Imate li petlje stati na Bulevar za vrijeme bilo koje utakmice Zrinjskog i Veleža ili bilo koje nogometne utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i BiH? Možete li u tom trenutku kao guverner ove države narediti policijskim snagama da se povuku sa crte razgraničenja u jedinstvenom gradu? Naravno da ne možete, jer ste svjesni da je ovo podijeljen grad i država. Možete li u tom trenutku reći policajcima kolika Vam je plata za misiju kojom mirite nepomirljivo.

Zašto niste iskoristili svoje ovlasti, pa naredili otvaranje kino dvorana, kazališta ili sportske dvorane u gradu kojem znate nametnuti političke zakone. I Vama je jasno da niti od kino dvorane, niti od sportske dvorane nema ništa upravo zbog stanja kakvo je stvoreno posredstvom vaše zajednice. Vaši zakoni su krivi što Mostar nema gradonačelnika i da imate trunke savjesti , priznali bi da je upravo Vaš statut onemogućio izbor gradonačelnika upravo na način koji sada opet naturate gradu Mostaru.

Kada saznate što znači “ na onoj strani“, imat ćete malo bolji uvid u kašu koju ste ovdje zakuhali. Do tada ne mislim da imate ikakav legimitet za ono što radite i namećete građanima sa obje strane Neretve, ali i na svim obalama rijeka ove napaćene države.