Želiš na plažu?! Pokaži putovnicu!

Tamo ljetuju njegovi brojni sugrađani i prijatelji. Tako razmišlja i Ante iz malog sela u okolici Ljubuškog, ali i Češka obitelj iz Praga. Mujo u svoj auto spakira kupaći, ručnik i pokoju paštetu, nebi on ni to, ali mu mater ubaci.

Piše: Iva Međugorac

Anti roditelji uberu malo kavoda u auto stavi i šteku cigara , a Česi sa sobom ponesu sve što god stane u njihovu Škodicu.

Nakon putovanja, plaćenih cestarina, popijenih pića na benzinskim crpkama i smještaja u lokalne apartmane skupa se nađu na istoj plaži, na predivnom Jadranu. Mujo ne voli ići pješke od apartmana do plaže pa auto parkira u blizini obale.

Jedan sat parkiranja košta 10-tak kuna, ali nema veze važno da on uživa. Nakon izležavanja uz vodu Mujo i Ante izvedu svoje djevojke na kavu u kafić smješten uz plažu, na kavu koja košta preko 10 kuna. Za to vrijeme Češka obitelj srče kavu iz svoje termosice i uživa u pogledu plutajući na dušecima koje su također ponijeli od kuće. Poslje kave dva mladića iz Bosne i Hercegovine ponovno uživaju u suncu i moru, a Česi za ručak raspodijele paštetu koju su također ponjeli od kuće, čak su i vodu natočili u apartmanu.

Kako i nebi kada boca vode košta barem deset kuna. Ipak Mujo kad je žedan svoju djevojku pošalje po vodu u obližnju trgovinu jer on živi po sistemu ''troši dok ima''. Kada dođe vrijeme za večeru Ante ko svaki pravi Hercegovac svoju '' malu'' uzme pod ruku i izvede u restoran.

U restoranu su uz ribu glavna atrakcija Bosanski ćevapi. Na brodu koji se lagano ljuljuška mladi par dobije porciju od deset ćevapa, posluženih na plastičnom tanjuru sa dvije šnite kruha. ''Naš bi svit to prid ćuku metnija, ali neka ipak je to more i mora tako biti'' razmišlja mladić.  Ante se nije pobunio čak ni kada je dobio račun na kojem je pisalo 120 kuna, ma nije mu bilo žao para, ali ostao gladan.

Mujo je svoju dragu izveo na koktele i tamo se solidno istrošio, mala voli kad su onako fini, slatki i hladni samo kliznu niz grlo. Sa Češkom obitelji susreo se dok je djevojci kupovao dupina u suvenirnici, dupina na kojem je pisalo: '' Made in China''.

Za razliku od Muje obitelj iz Praga oprezno je zbrajala svoje eurčiće i razmišljala što kupiti. Unatoč tome u svom tom ljetnom ludilu ili točnije rečeno bezobrazluku ''Bosanac'' ispadne nepoželjan gost. Kao da ljude poput onih ćevapa treba sortirati na tanjure i rezimirati kvalitetu turista po tome koliko novca u kojoj butigi ostave.

Dobro da na Jadranskim plažama uz tablu na kojoj su prekriženi psi ne dodaju i ''Bosance''. Možda bi ti isti koji ''Bosance'' nazivaju nepoželjnima mogli svoje cijene, ali i uslugu prilagoditi svakom čovjeku bez obzira na to što piše u njegovoj putovnici, jer vjerovali ili ne čak '' Bosanac'' vidi prljavu šalicu i primjeti nadrkanu konobaricu koja vuče tacnu kao da brdo premiješta.

Čak i ti nepoželjni gosti osjete lošu hranu, preskup parking, loše suvenirnice i sve ostalo smeće koje se ljudima pokušava uvaliti. Ukoliko svojim ulaskom u Europsku Uniju Hrvati  ne dosegne Europsku razinu kulture Hrvatska bi doista mogla ostati tako lijepa i tako naša, pa će onda babe uzalud držati kartone na kojima piše ''slobodni apartmani'' tako civilizirano i urbano za razliku od ''seljaka iz Bosne'', time se privlače kvalitetni turisti koji su već odavno svoje smještaje u hotelske sobe rezervirali preko interneta.