Zar je zločin dičiti se svojim djedom i svojim korijenima?

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,

Ponedjeljak, dan nakon povijesnog rezultata hrvatske teniske reprezentacije, sav pod domovima, ulazim na sve hrvatske portale l, da slučajno ne bih propustio ni najmanju sitnicu, sav ponosan što je jedna mala Hrvatska napokon pokorila jednu veliku Francusku, a posebno što su svoj veliki doprinos dali momci iz naše Hercegovine, Hercegovine koju bi mnogi otpisali. Momci koji su za takve bosanski katolici kada gube, dok su danas za njih heroji nacije.

I tako uđem na jedan poznati hrvatski portal koji pod krinkom svoga pravednistva i poštenja krije toliko mržnju prema jednome dijelu naroda, dijelu koji je dao sastavni dio reprezentacije za ovaj povijesni uspjeh. Počinjem čitati članak kako je predsjednica dočekala naše zlatne dečke i već u trećoj rečenici vidim omalovažavanje.

Spomenutome portalu smeta zašto je predsjednica republike Hrvatske naše zlatne dečke ugostila pjesmom Lijepa li si, izvođača ( kako oni pišu Thomson, vjerojatno sasvim slučajno pogrešno).

Spominje se kako je to nacionalistička pjesma u kojoj se spominje zloglasna Herceg-Bosna, koja je uzgred spriječila tko zna koliko genocida za vrijeme rata i iz koje dolaze dva današnja osvajaca Davis cupa. Nadalje se spominje pjesma Ljutu travu na ljutu ranu i stih ‚onu istu našu košulju propremi‘. Zar je zločin dičiti se svojim djedom i svojim korijenima? Takodjer smeta pjesma Reci brate moj od istoga izvođača u kojoj pjeva stihove ‚da Bog da se ne ponovilo‘ i ‚neka ne do Bog, pa nas budu trebali‘.

Dva stiha koji govore da izviđač zagovara da se nikada više takvo krvoprolice. Vrhunac svega su dostigli kada osporava ju u tekstu stih ‚loša bila 45.‘. Zar su 45. ginuli samo fašisti ili pak i pripadnici legitimno hrvatske vojske ‚domobrani‘ kao i civili i djeca?

Uporno isti pišu da je izvođač svih tih pjesama zabranjen diljem Europe. Isti taj nastupa i u Austriji i u Njemačkoj, koje su, uzgred rečeno, zemlje koje se najviše bore protiv fašizma. Sramota je da takvi blate sve što je hrvatsko, a pogotovo da omalovazavaju svaki uspjeh nekoga hrvatskog kolektiva, koji u sebi ima predstavnika baš iz Herceg-Bosne.

M.B