Slaven Raguž: Odgovorite više ljudima

Stiže mi mail od FTV neki dan. Em ne znaju u kojoj sam stranci, em očigledno ne poznaju moja razmišljanja i višegodišnje don kihotovske bitke sa njihovom tv kućom, ali svejedno sam im odgovorio. Evo prepiske: ___________________________________________________________________ GRADSKI ODBOR HDZ BiH MOSTAR

n/r predsjednik GO HDZ-a 1990 Slaven Raguž Sarajevo, 13.03.2012. god.

Poštovani,

U četvrtak, 15. marta , emisija Odgovorite ljudima koja se emituje na FTV-u, bavit će se temom grada Mostara, Statutom grada. Pozivamo gospodina Raguža da bude jedan od gostiju u emisiji. Predstavnici SDA, SDP BiH, NSRZB u Gradskom vijeću grada Mostara potvrdili su svoje gostovanje. Stoga bismo cijenili ukoliko biste i Vi potvrdili učešće u emisiji.

Unaprijed zahvalne,

Urednica:Elma Kazagić, Novinar: Merila Dizdarević

Redakcije vijesti FTV-a ____________________________________________________________________

Poštovana gđo Dizdarević,

najiskrenije zahvaljujem na Vašem pozivu na sudjelovanje u emisiji "Odgovorite ljudima".

Vrlo rado bih iskoristio prigodu i suočio svoje stavove sa stavovima Vaših gostiju na temu grada Mostara, ali na žalost neću doći sudjelovati u Vašoj emisiji. Prevagnulo je moje apsolutno neslaganje sa svjesnim iskorištavanjem javnog medijskog prostora od strane FTV-a za propagandu interesa i političkih ideja stvarnog uredništva ove tv kuće, a to je stranka SDP. Ne radi se tu o nikakvom mome miješanju u uređivačku politiku, nego o kršenju Zakona o javnom RTV servisu, o čemu sam u više navrata pisao i slao prigovore RAK-u. Budući da se praksa nije nimalo promijenila, dapače, sada su pale maske tko i zašto uistinu uređuje program FTV-a, smatram da bi od mene bilo licemjerno sudjelovati u programu Vaše tv kuće, dok god se neke stvari ne promjenu. Ukoliko se treba zadovoljiti kvota "hrvatstva" u Vašoj emisiji, ne sumnjam da će stvarno uredništvo FTV-a imati problema u nalaženju podobnih za popunjavanje iste. Moje odbijanje sudjelovanja je isključivo moj osobni stav, a ne bilo kakva direktiva od strane stranačkog vodstva. Svjestan sam da će Vaše uredništvo moje odbijanje interpretirati na sebi svojstven način, ali to je dio uređivačke politike Vaše tv kuće i u taj dio se ne želim miješati. Mogu samo reći sljedeće: APSOLUTNO, APSOLUTNO!!!

Najiskrenije Vas pozdravljam, još jedanput zahvaljujem na pozivu i želim sve najbolje u radu.

S poštovanjem, Slaven Raguž

____________________________________________________

Par dana sam vagao bi li ne bi li otišao. S jedne strane, znam da to ne bi ništa promijenilo ili pomoglo u rješavanju problema Mostara, ali zadovoljio bih neku osobnu zadovoljštinu kroz verbalno suočavanje sa eksponentima bošnjačke političke elite koji ovih dana kukaju u Mostaru, plus imao bih prigodu direktno suočiti se sa urednicima te huškačke televizije s kojom, što osobno, što „đuture", vodimo nebrojene medijske i pravne bitke. S druge strane pak, pojavljivanje na ekranu FTV-a značilo bi svojevrsno stavljanje pod tepih i zaborav svih onih neistina, licemjernog izvješćivanja, huškačkih vijesti, deklariranja fašistima, nacionalistima i kriminalcima svih onih koji misle drugačije, i drugo, što ova tv kuća sistematski radi posljednjih godina. Ta televizija konstantno govori o etnički očišćenoj&fašističkoj „zapadnoj" i probosanski orijentiranoj „istočnoj" strani Mostara, teza koja se provlačila i kroz ovu emisiju. Iskorištava svaku prigodu za reći da su Hrvati srušili Stari most, na čelu sa Slobodanom Praljkom, unatoč činjenici da nitko nije, osobito general Praljak, osuđen za to. Optužnica postoji, presuda ne. Ako već FTV unaprijed donosi presudu, zašto nije objavila znanstveni rad dr.sc. Sućeske na temu rušenja Starog mosta koji sa znanstvenog aspekta nudi neke druge hipoteze koje idu u prilog generalu Praljku?

Za FTV poruka podrške Vukovaru je "fašistička" poruka

Kad je netko bio išarao grafitima zid kule Helebije, ta televizija je istog trena to proglasila nacističkim činom počinjenim od strane „nacističkog krila" fašistoidne skupine okupljene oko navijača Zrinjskoga, tzv. Ultrasa. Kad je policijsko izvješće kasnije ispostavilo da su to uradili neki klinci željni sukoba, koji nemaju veze sa Zrinjskim, nije uslijedila isprika, niti demanti, unatoč poslanim pismenim zahtjevima za to. Treba li se prisjećati pridjeva i atributa „poklonjenih" Mostaru, Zrinjskome i navijačima nakon one prekinute utakmice protiv Veleža?

Ništa je averzija i bolesne predrasude prema Mostaru, naspram averzije i predrasuda koje ova tv kuća ima prema Širokom Brijegu, iliti Lištici kako to voli reći zamjenik glavnog urednika Bakir Hadžiomerović. Dovoljno se sjetiti krajnje subjektivnog i pristranog izvješćivanja sa navijačkih nereda kad je bila utakmica sa Sarajevom i mučeničko/žrtvenog prikazivanja navijača Sarajeva koji su nevino razbijali izloge i kidali betonske kocke i bacali na auta. Nedavno, kada su navijači Širokog prigodom obljetnice stradanja grada Vukovara istakli natpis Dugo će još Dunav teći, platit će se svaka stvar. Ja vam jamčim, "gospodo", platit ćete Vukovar!, novinar te televizije je izjavio kako su opet navijači Širokog pokazali „poruke fašističke prirode". Ima ovakvih primjera milijun. Dovoljno je gledati bilo koju emisiju informativnog programa ove televizije i može se jednostavno dokazati ovo podgrijavanje pogrešnih i licemjernih predrasuda. Pa tako i u ovoj emisiji o kojoj pišem, ja sam u uvodnom prilogu a priori „nacionalista i separatista", a oni koji su se odazvali pozivu, dakle filo bošnjačke elitne snage su „probosanske", dakle patriotske: naše.

Ako je to definicija „nacionalizma", s radošću prihvaćam taj epitet. Vrhunac bahatosti je bio način na koji urednica (ni)je spomenula moj dopis o odbijanju poziva. Nije ga se usudila niti pročitati, što je nepisano pravilo u slučaju odbijanja poziva, ali je slobodna novinarska diskrecija, prema tome nema nimalo zamjerke. Međutim, nakon što ga nije pročitala, vidljivo je naglasila da moje odbijanje „APSOLUTNO podržava".

Jedan novinar hrvatske provenijencije, upoznat sa sadržajem mog dopisa, odmah nakon toga me je zovnuo govoreći mi „jesi vidio kako su bahati, potvrđuju tko „apsolutno" kroji njihovu uređivačku politiku, i još ti to nabijaju na nos". Neka svatko ovo „apsolutno" interpretira kako želi. Nismo budale ili nekakvi naivci da bi se moglo očekivati drugačije ponašanje od strane ove režimske televizije. S toga se ne može ne pozdraviti i pohvaliti i postupak HDZ-a BiH koji se nije pojavio u emisiji.

Ali oni ne bi bili „oni" da ne napraviše glupost. Nisu se pojavili, ali su poslali priopćenje sa elaboracijom svoga stava na temu emisije. Dakle bojkotiraju emisiju, ali su uredno poslali svoj stav u vidu priopćenja, što je urednica uredno i pročitala. Svašta! Jedina pozitivna stvar je da Zlajini pijuni ne nađoše podobne Hrvate za sudjelovanje. To se može interpretirati dvojako. Ili su se napokon na FTV-u osvijestili pa ne klasificiraju Hrvate po podobnosti, što naravno nema veze s istinom, ili smatraju da su „hrvatići", kako SDP-ovci i SDA-ovci kolokvijalno nazivaju pripadnike HSP-a koji čine dio Platforme, ispunili svoju misiju, pa im više ne trebaju, te ih nisu ni pozivali.

Bilo kako bilo, nije bilo ni onih fratara što dođu u odijelima partijskih dužnosnika i sjećaju se Šuška i Bobana, a nije bilo niti konobara, vampira ili ti pijača krvi i ostalih likova iz pravaške bajke.

Zlajina tv je po tko zna koji put pokazala svoje pravo lice. Na žalost nemamo svoga medija i nemamo medija na kojem bi mogli iznijeti svoje stavove bez bojazni da će netko to zloupotrijebiti radi nečijih interesa. To je naša odgovornosti i krivnja i s toga smo i prepušteni na milost i nemilost Zlajine tv, bez mogućnosti valjanog odgovora. Nije da nema mogućnosti, nego nema volje, ali o tome drugom prigodom.

piše: Slaven Raguž l poskok.info