Marin Topić: Potkovani kenjac

Marin je već pisao svoju kolumnu u mostarskom časopisu HUM-u, a ovo je svojevrstan nastavak te sage koja se ugasila prije 16. Godina. Zašto Potkovani kenjac?

Potkovani kenjac ili kako bi rekli dalmatinci pila naopako je istinita priča iz naše povijesti. Kada je Herceg Stjepan Kosača uvidio da mora pasti njegov stolni grad Blagaj 1465 smislio je način kako da spasi svoje blago od Turaka. Tako je potkovao kenjca naopako i na njega natovario zlatnike, i kada su turci slijedili njegove tragove nisu znali je li on pošo ili došo. Dok su turci skontali gdje je Kosača on je blago već prenio u Dubrovnik, a odatle u Vatikan. To je ta priča o Herceg Stjepanu Kosači i potkovanom kenjcu, i otuda ono što u Hercegovini vole reći: Ne zna se je li pošo ili došo. bv Marin Topić

Tko bi reko čuda da se dese pa da Miljacka mostove odnese, a Miljacka kada je najveća i najdublja ne može odnijeti ni malo veću granu. Tako je jučer bošnjačka stranka koja je ubjedljivo dobila lokalne izbore izbačena iz državne vlasti, a po svemu sudeći to će im se desiti i na federalnoj razini. Ono što su oni učinili hrvatskim strankama koje su dobile povjerenje birača na svim razinama prije dvije godine sada im se vraća. To sve govori da su se našim federalnim partnerima bošnjacima prekasno upalili kandilji. Umjesto da su prije dvije godine uvidjeli tko ih treba predstavljati, oni su izabrali Lagumdžiju koji ih skupa sa svima nama  preveslao, i koji je bez ikakvog pardona izbacio dva HDZ-a iz vlasti, a isto se sada desilo Tihiću i njegovoj stranci. I sada nakon svega Tihić se našao ko u čudu što se njega i njegovu stranku izbacili iz vlasti. Sada gospodin Tihić priča da ga je izdao Čović??? Čović može izdati samo svoj narod i one koji su ga birali, i nikoga drugog, pogotovo ne Tihića i njegovu partiju. Hvala bogu Čović nikoga nije izdao i mi Hrvati nismo nikada imali jaču osobu kao lidera. Isti taj Tihić nimalo se nije čudio kada su legalni i legitimni predstavnici Hrvata izbačeni iz federalne vlasti i to sa puno više legaliteta i legitimiteta kod svog naroda nego li ga ima njegova stranka kod bošnjaka. Hrvati nisu dobili ništa što im pripada, i nama je svejedno tko od bošnjačkih stranaka vlada. Sve bošnjačke stranke su iste i bošnjačkom politikom upravlja njihov vjerski poglavar. Uvijek imamo stanje da se netko od njih pobuni zbog nečega i da zbog toga stoje sve integracije, što itekako ide na ruku ovim parazitima iz međunarodne zajednice da što duže bude takvo stanje u BiH, te da nas oni što duže mire i upravljaju sa nama.

Sada nakon svih ovih preslagivanjima koja slijede Hrvatima će se vratiti ono malo što im pripada. Nama je ukinuto sve što se ukinuti može, i stalno treba naglašavati da je politika svih bošnjačkih stranaka ista prema nama. Tako je bilo i 1945 kada su boljševici došli na vlast, kao došli su da nekoga oslobode, a pobili su sve koje nisu mislili kao oni i ukinuli su privatno vlasništvo. Tako se desilo da su uzimali ljudima zgrade sa desetak stanova i nacionizirali njihovu imovinu, a same vlasnike smjestili u nekakve garsonjere i nakon dvije godine dali bi vlasniku pravo i da koristi zajednički WC. Isto je to učinio Lagumdžija, i sada nakon te dvije godine daje nama da koristimo dio onoga što nam u biti pripada po svim zakonima i Ustavu ove zemlje. U svu tu igru su uvučene stranke koje su kao hrvatske i koje su nas trebale predstavljati u vlasti, a vidjeli smo za ove dvije godine kako su nas predstavljali. Zaista se trudim kako bih ih opisao i nazvao, ali nemam termina za njih i za ovo što su uradili i što nam još uvijek rade.

Sve ovo što se dešava u BiH režira i vodi međunarodna zajednica, i tu su Lijanovići duboko uvučeni u sve te igre. Njima je dozvoljeno da rade ono što nikome nije dozvoljeno, ali je činjenica da su svi oni koji su u povijesti surađivali sa amerikancima i međunarodnom zajednicom završili ili u izbjeglištvu ili u zatvoru. Kada se neko udalji od naroda onda i ne znam gdje bi bolje mogao završiti, i valjda je sada jasno da su središta njihovih stranka i politike strane ambasade u Sarajevu, a da su oni samo časnici za vezu koji se trude što bolje surađivati sa njima u zamjenu za beneficije koje imaju. Da bi bolje razjasnio stvar zamislite da je Hrvatsku državu umjesto Franje Tuđmana pravio i stvorio Đuro Gavrilović iz Petrinje. Na što bi ta država onda sličila? Vjerojatno na državu kakva je danas BiH. Uvijek kada pomislim na Lijanoviće na pamet mi padne ta teza o Franji Tuđmanu državniku , političaru i vođi i Đuri Gavriloviću mesaru iz Petrinje.

hercegovina.info