Marin Topić: Jelena Topić, žena koje ima

Marin Topić

Pa moj Ivo kako je nema, evo vidiš da je ima. Evo je pojavila se Jelena Topić u Prijedoru i itekako je ima. Pa kako je ne bi bilo kada se i moja žena zove Jelena Topić. Kada sam čuo za tu cijelu priču pomislio sam da je riječ o mojoj Jeleni, ali eto nije, ali moram reći da su obe bosanke, te da su obe odvažne. Meni je moja rodila dva anđela Katarinu i Mariju, a odvažna jer se trebalo udati za čovjeka koji "glasno misli". To nikada nije bilo popularno, niti će ikada biti.

Piše Marin Topić/HERCEGOVINA.info

Ova prijedorska Jelena je svojim djelom privukla pozornost cijele regije, a i puno šire. Kakvu je poruku htjela poslati nije mi poznato, ali znam koga je najviše naljutila. Ona je najviše razljutila one čike iz američkih obajvještajnih službi, jer je valjda Jelena bila jedina osoba na planeti koju ono nisu mogli prisluškivati tri sada dnevno. Nisu jer je šutila, i tom šutnjom ih je nervirala. Angela Merkel je zato bila htjela je da izađe iz Bundestaga, jer nju njeni prijatelji saveznici amerikanci već godinama prisluškuju, a ona jadna nije svjesna da nju prisluškuju otkako je bila mala pionirka u kominističkom DDR-u. Da je nisu prisluškivali kako bi je odabrali da vodi najveću njemačku stranku, nju koja je čitav život bila komunista. Amerikancima upravo i trebaju takvi kao ona, i zar zapadna Njemačka nije imala kadra koji je mogao voditi CDU kao demokršćansku stranku. Naravno da jeste, ali amerikancima trebaju ono koji će ih slušati i raditi za njih, jer oni su gospodari svijeta. Sada su oni i britanci došli tehnološki tako daleko da mogu raditi što hoće, najviše im smeta što katolici za papu uvijek izaberu katolika.

Ja sam zaista volio amerikance, ali ova njihova administracija igra se Boga. To se već desilo katoličkoj crkvi kada je bila najmoćnija i jedina sila u Europi krajem 15 stoljeća. Tada su bogataši mogli platiti ili kupovati grijehe, pa im se desio Martin Luter koji se opravdano pobunio, a sve što je ostalo napravio nije bila nikakva reforma. I Americi će se početi dešavati slične stvari, jer ne može se niko ponašati kao Bog. Tako je propalo i Rimsko carstvo, ali hajdemo se mi vratiti nama gdje također vladaju amerikanci i englezi.

Možete li sada zamisliti koliko se naši političari pitaju kada se oni ovako pepaju sa Njemačkom i Angelom? I što je Jelena Topić htjela svojim performansom poručiti ovoj šutljivoj mladosti koja ne diže svoj glas protiv nepravde u ovoj, ali i svim ostalim zemljama kojie su nastale od bivše Jugoslavije?

Davno je zločinac Tito rekao: Sretan je onaj narod koji ima ovaku omladinu. Pa normalno da je sretan, jer Tito je bio ovdje visoki predstavnik i oduvijek su ovdje vladale okupatorske sile. I sva djeca koju smo mi, svi narodi na ovim prostorima rađali ginula su u njihovim ratovima ili su ih nekada davno odvodili u janičare kao genetski zdravu djecu.
Evo sada BiH ima genetski zdravu mladež, ali ta mladež ovdje ne može dobiti posao i svi hoće da odu iz ove države. Znači jedini proizvod ove države, kao i svih u okruženju je janičarska privreda.

Povijesno gledano puno su pošteniji bili Turci. Oni su uzimali zdravu djecu od 5-6 godina, i oni su ih sami školovali. I onda ih se dosta kasnije sjetilo svog porijekla, pa su tamo pravili zdanja i mostove kao Mehmed Paša Sokolović. A u nas sada gojimo djecu do dvadesetak godina, ulažemo u njih cijeli život i onda smo sretni da odu u inozemstvo da bi nam mogli poslati koju marku da imamo u starosti da preživino. I tu nije mladež kriva, nego roditelji koji pristaju da budu robovi, ili u prijevodu biraju političare kojima će biti robovi.

I zašto bi se onda mladi bunili? Ljetos su ove dvije ambasade, američka i engleska pozivale mlade da se bune. Evo kada bi i skinuli ove sada sa vlasti i kada bi na njihovo mjesto došli mladi i obrazovani ljudi prvi radni dan morali bi otići u američku i englesku ambasadu po upute za rad. Znači ovdje je jedina moguća promjena  biti u konc logoru ili biti u zatvoru, i tako nam ovdje uvode demokraciju. I na kraju te tvoj narod izabere da ih vodiš da budu nečiji robovi. To je ništa nego Sotona i Lucifer koji vode ovaj svijet.

Jelena ti se drži one narodne koja glasi Šutnja je zlato, jer ako čovjek hoće da se politički angažira ne treba učiti strane jezike, jer će biti prisluškivan. Ako hoćemo da imamo samo gram suverenosti morat ćemo komunicirati šaretom. Tko ne zna što to znači reći ću samo pantonima ili mimika. Sada se sjetim vica o Fati ilegaliki u Mostaru kada joj je Gestapo ušao u kuću. I pita tako gestapovac njene nene je li Fata kući, a ona odgovara nije, a šaretom pokazuje na tavan. Držite se šareta, jer to vam je novi univerzalni jezik.

Počeo sam sa Jelanom kojoj još jednom čestitam na odvažnosti, i ja sam uvijek tvrdio da su žene puno hrabrije i odvažnije od nas muškaraca. Poručio bih joj neka ona nikome ne odgovara za svoje postupke i za kraj neka pročita pjesmu velikog hrvatskog pjesnika

Enesa Kiševića: Budi vječni valcer

budi vječni valcer vir
vrtlog vjetra nek te vije
budi glazbe dubok mir
budi sunce poezije

budi sve što ja ne mogu
što mi drugi zgazi uze
vrati u ljubav vjeru bogu
vrati vatri iskru suze

budi takva kakva jesi
ne mijenjaj se za sva blaga
uvijek nek ti miso reši
ona tiha patnja draga

ma koliko bila žena
uvijek više tajna budi
budi šutnja al iskrena
nek te vječno slute ljudi

i daj duši svojoj strepnju
neka čezne ljubi pati
daj ljepoti smrti zebnju
i u ljubav vjeru vrati

budi suza na dnu mora
što je osmijeh oka krije
budi žubor sa izvora
budi sunce poezije