Marin Topić: Izvješće Zumbul Age Ujedinjenim narodima

...a pogotovo ne kod bošnjačkih političara nimalo volje za bilo kakvu reformu u državi. Jedina promjena koju mi možemo očekivati jeste da se u Vladi Federacije i Vijeću ministara dozvoli uporaba toaletnog papira Violeta iz Gruda. Mi odavno živimo kao roblje u ovoj državi, pa je red da se malo i našalimo i zabavimo oko toga.

U našoj državi je najgledanija serija Sulejman Veličanstveni. Kako vidim neke države će uvesti zabranu turskih serija, a ja sam protiv bilo kakvih zabrana. Sada mi je palo na pamet da usporedim stanje u BiH danas sa tom serijom o Sulejmanu Veličanstvenom. Prije je važilo pravilo veži konja gdje ti Aga kaže, a danas vrijedi parkiraj džip gdje ti amerikanci dozvole. I kada usporedimo stanje danas u BiH i seriju o Sulejmanu može se zaključiti da je sultan predsjednik SAD-a Barack Obama, Zumbul Aga je Valentin Inzko visoki predstavnik u BiH. Gul Aga je Sorensen iz EU, a Ujedinjeni narodi su majka sultanija. Vijeće za implantaciju mira u BiH je gospa koja služi majku sultaniju.  Ibrahim Paša je američki veleposlanik, a Hurem je Milorad Dodik.

I što je nakon svega Zumbul aga danas pričao pred majkom sultanijom? Ništa drugo nego je kao papagaj ponavljao da ga Hurem ne sluša, te da se uvijek zbog nečega buni. Tako nam je danas i u BiH. Svi smo mi robovi Zumbul Age, a Ibrahim Paša se pita puno više od njega u ovoj državi.

Danas ispada da nam jedino preostaje da gledamo te turske serije, a prije njih su nam Zvonimir Jukić i Bakir Hadžiomerović četiri godine puštali partizanske filmove. Prosto je nevjerojatno kako glavni glumci iz tih filmova nisu završili u Haggu koliko su nijemaca pobili. Sreća to je prestalo, ali eto došle su nam turske serije. Mi kao roblje moramo  da gledamo ono što nam serviraju, da šutimo i trpimo do vremena kada amerikancima padne na pamet da nešto riješe. Početak tih rješenja će biti kada nam na televiziji umjesto ovih turskih počnu puštati američke serije. Do tog nekog vremena nama Hrvatima ostaje samo Bog i vjera, i naša tradicija. Davno je rekao naš velikan Stjepan Radić Vjera u Boga i Hrvatska sloga, i u tome je i danas naš jedini spas.

Kada smo kod Sulejmana Veličanstvenog njega je kod Sigeta zaustavio Nikola Šubić Zrinski. Izgleda da se povijest ponavlja, pa je ovih dana naš politički lidrer zaustavio Sulejmana (Tihića) Veličanstvenog u Sarajevu. Nakon toga ipak moram konstatirati da smo napredovali za ovih nekoliko stotina godina, od Sulejmana do Sulejmana.

Marin Topić/hercegovina.info