Marin Topić: Ebola, oklen te u New Yorku

topić
Nažalost nije. Ova smrtna i zarazna bolest ebola se pojavila i u New Yorku, gradu od 8 milijuna i 400 tisuća stanovnika. To je veoma opasno, ne samo za New York nego i za cijelo čovječanstvo.

Meni samo nije jasno, ti doktori bez granica su veliki humanisti, ali neki stvarno nemaju granica, ne može liječnik iz Amerike koji je bio u žarištu ebole sjesti u avion, proći pola Europe, vratiti se u New York i onda deset dana hodati po metrou i kafićima i nakon toga se utvrdi da boluje od ebole. To je neodgovorno. U doba Dubrovačke Republike bile su karantene i lazareti, ako je netko imao zaraznu bolest, bio je na otoku Lokrumu. Svi putnici s broda koji je uplovio morali su 10-15 dana biti u karanteni. Netko se dobro zeza s ovim planetom.

Mogu shvatiti ovaj rat protiv terorizma što je Bushova administracija izmislila, to im je pokriće za vojnu industriju, taj rat ne može se nikada završiti, ali može se koliko-toliko kontrolirati. Ali ovaj biološki rat s kojim se netko od svjetskih moćnika igra stvarno može ugroziti cijelo čovječanstvo, pa se pribojavam da se poznata američka televizijska serija „Živi mrtvaci" (The Walking Dead) počinje primjenjivati u stvarnom životu. Ali ne bih ja sada o tome, nego bih govorio o društveno-političkoj eboli koja 70 godina vlada na prostorima zapadnog Balkana, a to je komunizam koji nikako da prestane. Ali izgleda da i njemu dolazi kraj i dolazimo do jednog nevjerojatnog podatka da Rusi dolaze, a komunisti odlaze. Ovim prostorima vladaju Amerikanci i Rusi, ali ne znam gdje je njihova nova Jalta. Izgleda da je počelo ubrzano crtanje granica, bar što se tiče zapadnog Balkana. Jedna je varijanta, barem prema stanju s komunistima na vlasti u Federaciji BiH i Republici Hrvatskoj, da sve ovo bude rusko. Druga je varijanta da bude ona stara podjela po Drini ili ne znam već kako, treća varijanta je da se uđe u Europsku uniju i NATO, znači Srbija i sve druge zemlje. A četvrta, koja je najvjerojatnija i koja najviše odgovara Englezima, da vječno bude ovakvo i vječno bude napeto stanje. Jer preko takvog stanja Englezi ne daju Nijemcima da ovladaju zapadnim Balkanom.

Parada u Beogradu, šatori u Zagrebu

Sva ova uhićenja predizborna i poslije izbora su u funkciji skidanja komunista s vlasti, a posebno tamo gdje su najjači, u Republici Hrvatskoj i Federaciji BiH. Kada poznati kolumnisti kažu da su strana veleposlanstva, misleći na njemačko, američko i englesko, izgubila izbore, ma nisu ona izgubila izbore, ona su dobila izbore, sve se odigralo kako oni hoće. Jer dajući vlast proteklih 15 godina komunistima greškom su napravili geostrateški prostor koji postaje totalno ovisan o Rusima. Odlučili su skidati Ruse s novom garniturom koja će se moći suprotstaviti ovom geopolitičkom utjecaju Rusije. Sada ta Europska unija traži od pučkih stranaka da se donese zakon o zabrani komunističkih partija i nasljeđa komunizma u Europskoj uniji. Sve je to dosad bilo na razini deklaracije i rezolucije i to se pokazalo malo, ali zapadnoj Europi je to odgovaralo. Dok su komunisti bili na vlasti, oni su mogli opljačkati sve te zemlje, ali sada kad dolazi frka i kad su Rusi ponovno pred njihovim vratima, komunisti im više ne trebaju. A to i komunisti znaju.

Tako komunist Ivo Josipović, koji će letjeti s vlasti, s Mirelom Holy pravi novu stranku koja će biti odstupnica za komuniste. Lagumdžija je isto to znao i prije izbora, te s Komšićem pravi novu stranku koja će biti odstupnica za bh. komuniste. Jer SDP Hrvatske i BiH morat će biti zabranjen kao i sve ulice i ideologija zločinca Josipa Broza Tita.

U tome svemu došla je ova parada u Beogradu, koju bih nazvao paradom paradoksa i ironije. Dolazi Crvena armija koju dočekuju četnici i simbolično valjda Bog tako hoće nad Beogradom se pojavi duga, a znamo iz dječjih bajki ako prođeš ispod duge, od djevojčice postaneš dječak i tako. Tako su četnici 1944. godine prolazili ispod duge i postajali partizani, ali ovaj put u Beogradu 70 godina poslije kad prođeš ispod duge, od partizana postaješ četnik. I baš sam gledao reprizu emisije Ćirilica voditelja Milomira Marića, i on je u čudu. Koja je to shizofrenija. Oni koji su ubili cara Nikolu Romanova, Crvena armija dočekuje se u Beogradu, a pravi se spomenik u Beogradu i Banjoj Luci caru Romanovu. Tu nikome nije ništa jasno. Srbi su majstori za paradokse. Onaj ugovor između Srbije i Rusije ima osam točaka i jedna od tih točaka da se u Nišu pravi humanitarni centar ili centar za krizne situacije, otprilike kao ruska baza u Srbiji. Znači 70 kilometara zračne linije od Prištine, gdje je američka vojna baza pravi se ruska vojna baza. Izgleda da će opet rat voditi preko nas, i dok se Srbija sprema za ratne formacije, komunistička socijalistička Republika Hrvatska ne zna gdje goni. Pobjednička vojska, koja je faktički nenaoružana pobijedila JNA pred Ministarstvom branitelja, u Zagrebu već osam-devet dana po šatorima traži svoja prava, to je ruganje. Umjesto 19 godina nakon Oluje napraviš veliku paradu pobjedničke vojske, pobjednici su ispred šatora i prose ispred Ministarstva branitelja, a dolazi im u posjet komunist Josipović koji je donio zakone prema kojima izjednačava žrtve i agresora, koji je ismijao Domovinski rat. Ali vjerojatno je to u funkciji izbora za predsjednika Hrvatske. Hrvati najvjerojatnije imaju dva izbora, ili birati Josipovića koji je nasljednik boljševičke armije i komunizma, ili birati bivšu tajnicu NATO saveza, čiji je Hrvatska član. Ipak mislim da će strana veleposlanstva odraditi posao da Kolinda Grabar-Kitarović pobijedi, jer to bi za Hrvatsku bila katastrofa da komunist ostane još jedan mandat na vlasti.

Što je više kleveta i laži, Zlatko mi je miliji i draži

A to se slikovito sve prenosi na jednu malu komunističku državu Federaciju BiH, gdje nas je četiri godine maltretirao Titin nasljednik Zlatko Lagumdžija. Čovjek je ministar vanjskih poslova i zna da će u toj civiliziranoj Europi biti zabranjen komunizam, nije još službeno, ali on nosi po izborima Titine slike i kune se u komunizam i normalno da je ovako izgubio, ali nemojte ga podcjenjivati, on još sve drži pod kontrolom. I on se ne da, jer što je zanimljivo dok god je Lagumdžija u politici, Bosna i Hercegovina ima šanse raspasti se, ako on ne bude u politici, BiH ima šanse postati država, kao federalna državica s tri federalne jedinice. I što je tu još tužnije, to je čisto komunistička reketarska partija koja je samo promijenila ime, a ostavila ideologiju i ostavila nekretnine koje nisu bile njene.

Vlada FBiH sada plaća kiriju ovoj komunističkoj partiji i Lagumdžiji i onda ovi lijevi intelektualci, jer oni misle da je lijevo nešto napredno, plaču u emisiji kod zadnje pionirke komunizma Duške Jurišić kako je nestao SDP i socijaldemokracija u BiH. Pa u Bosni i Hercegovini nije nikada ni bila socijaldemokracija, to je bio totalitarni komunizam, a kako da socijaldemokracija u zemlji gdje radnici uopće ne postoje, gdje 90 posto zaposlenih radi u državnoj upravi i javnim poduzećima. Socijaldemokracija zapravo ne postoji ni u Europi nego liberalni kapitalizam i nema više razlike ni između pučkih i socijaldemokratskih stranaka. Oni plaču nad sobom, malo im je bilo što su 70 godina uništavali ove jadne narode i narodnosti u BiH i bivšoj Jugoslaviji. I to definitivno ide kraju, jer su strana veleposlanstva rekla da im je dosta komunista, treba im netko drugi tko će se moći suprotstaviti ruskoj politici na zapadnom Balkanu. I tako ova uhićenja u Hrvatskoj i BiH su bila predizborna i postizborna i sve vodi Šahbaz, odnosno strana veleposlanstva, pa ne mislimo valjda da se mi nešto pitamo u ovoj zemlji.

I Vegeta je izmišljena u Sarajevu

Idemo sada na hrvatsku političku scenu u BiH. Kao što sam i govorio, stranke HNS-a osvojile su dvije trećine glasova Hrvata u BiH, ali ne bih htio do konačnih rezultata ništa elaborirati. Ali zanimljiv je jedna fenomen, jedna stranka s čistim hrvatskim predznakom i hrvatskim programom službeno utvrđenom na Saboru, hrvatskim članovima dobila je dvije trećine muslimansko-bošnjačkih glasova, i to je nemali broj, iako nije bio dostatan. Ne mogu vjerovati da su za mjesec dana uspjeli kroatizirati dvije trećine Bošnjaka. Kada se vide konačni rezultati, treba dobro sjesti i analizirati, možda je to baš taj neki dobitni recept.

Zlata Bartl, rođena u Docu kod Travnika, baš je ideju za Vegetu dobila u Sarajevu i onda je kasnije to razvila. Mnogi su joj se smijali ispočetka, ali je Vegeta osvojila cijeli svijet, tako bi trebalo dobro analizirati taj recept, jer netko dobiti toliko glasova čak ne bi mogao ni u ono doba moćnih konzula hrvatskih veleposlanika koji su mogli dijeliti hrvatske putovnice i domovnice. Trebao si podijeliti 200.000 putovnica da bi dobio možda deset glasova. A hrvatska putovnica je super vrijedila i danas vrijedi. Znači to je neka magična tajna i nešto razmišljam hipotetički, da se na novim izborima stranke HNS-a skupe, to je nekih 200.000 glasova i kad dodaš po tom receptu dvije trećine bošnjačkih kroatiziranih, znači hrvatska politička misao bi imala 600.000 glasova. Ne da bi bili hadžije u Federaciji, nego u cijeloj BiH. Čak bi se mogao sprovesti onaj program vječnih HSP-ovaca Hrvatska do Drine, a Herceg Bosna do Kine.

Marin Topić/pogled.ba