Marin Topić: Dva Spidermena upala u Centralni dnevnik Senada Hadžifejzovića

Marin Topić

Kao i svake subote prebacio sam na kanal 61. gdje mi se nalazi Face TV da pogledam tko su gosti u Senada, koji je uvjerljivo najbolji bošnjački novinar, a možda i najbolji novinar regiona, kako Englezi vole nazvati prostor bivše Jugoslavije.

Dakle, prebacio sam na Face TV i obično pogledam emisiju kada su gosti koji su rođeni poslije rata, ili kada gost bude netko tko nije bio član partije. Ovaj puta gost je bio doajen komunizma Mladen Ivanić,  te sam prebacio kanal na utakmicu Barcelone da vidim kada će u igru ući Messi. Zahvaljujući tome preskočio sam spektakl u kome su zahvaljujući čudima tehnike spidermani upali na dvadeseti kat Bosmalovog nebodera u Sarajevu.

Senad je imao neku anketu u kome se birao političar godine. Ja osobno ne držim do tih anketa, ali neki očito drže jer je Senad odličan i omiljen novinar, te njegove ankete imaju neku vrijednost. On je u anketi imao pet političara za koje se moglo glasovati, a to su oni koji su omiljeni u Sarajevu i među Bošnjacima: Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović, Zlatko Lagumdžija i Martin Raguž. Na početku dnevnika vodio je Radončić, što je po meni i logično, jer ima čovjek medije i hapsi neke krimanalce. Zlatko Lagumdžija predsjednik Bošnjačkog instituta, fetivi Sarajlija čiji već nekoliko generacija žive u Sarajevu  dobije  4,2 % glasova i ubjedljivo je zadnji, a jedan Martin Raguž, koji je praktički pobjegao iz Sarajeva, i koji se u njega opet sada iz samo njemu poznatih razloga vratio u njega, dobije 9.6% glasova.

Ne čudi me ni da je zlatni ljiljan Željko Komšić imao puno glasova i koji je bio na drugom mjestu u anketi. Ali za sat vremena, po onoj poznatoj Mladena Delića "Ljudi moji dal je ovo moguće", a vjerujem da je i Senad pjevušio u sebi kada je to ugledao  "Ko bi reko čuda da se dese"da se umjesto Radončića i Komšića na prvom mjestu pojavljuje Izetbegović, a na trećem korak do drugog Lagumdžija.

Nakon toga vidim da su neki optužili BH Telecom, da su ko oni držali uže ili ljestve spidermanima. Da je još interesantnije Senad koji je veoma intiligentan čovjek vidio je samo Bakira kao iznenađenje, ali tu su bila dva iznenađenja. Apsolutno ista takva situacija dogodila se kada je Kukanjac zarobio Bakirovog tatu Aliju, i kada su samo rijetki primjetili slučajnog prolaznika Zlatka koji je došao po spužvu iz 3B u 3A.

Ja nemam blage veze o tehnici, ali sam toliko intiligentat da znam da u Sarajevu bar deset veleposlanstava ima bolju opremu od BH Telecoma, a bar tri od njih su mogli hakirati rezultate ankete koji njima nisu odgovarali pred izbore. Taj koji je to napravio sve je napravio zbog partibrejkera Zlatka Lagumdžije koji je bio ubjedljivo na zadnjem mjestu, i kako je onda odjednom postao treći po broju glasova. To je čudo, ali neću duljuti jer se o tome može napraviti još puno boljih analiza, ali pošto mi u Federaciji BiH još živimo u komunizmu onda nas njihove metode ne moraju čuditi.

Ovaj osjećaj nama Hrvatima u BiH je jako poznat, pogotovo ovoj našoj Borjani Krišto koja na izborima dobije 110.000 , a predsjednik postane onaj sa 2000 glasova. I sve to zahvaljujući olimpijskoj disciplini koji su izmislili Bošnjaci iz Sarajeva preglasavanje i majorizacija Hrvata. Mi tako imamo sućut prema mom prijatelju Senadu kome bih preporučio nek se kani Sarajeva i neka dođe na slobodnu teritoriju Mostara.

Sada ću Vam ispričati jednu anegdotu koja se dogodila desetak godina prije prvih demokratskih izbora na Širokom Brijegu. Bio je sastanak partijskog komiteta na kome se birao predsjednik. Na tom sastanku svi su se složili da predsjednik bude "Mate", i tako se otišlo kući spavati. Kada je sutra ovaj došao na posao u komitetu na mjestu predsjednika sjedi "Jure". Dotični drug šokiran se samo okrenuo i sebi u bradu promrljao "Tko krči preko noći"

PS. Ovo je Olimpijska godina, tako da nas ne treba čuditi što nam u olimpijskom duhu rade naši federalni partneri.

Piše: Marin Topić/HERCEGOVINA.info