Marin Topić: Barum, barum na cazinski način

topić
Crtić je nastao 1969. godine i radio ga je genijalni talijanski umjetnik Osvaldo Cavandoli. A što ovo govorim? Gledajući ove plakate od stranaka, a posebno od stranke Martina Raguža HDZ-a 1990., vidio sam da neka ruka podvlači crtu i to me odmah asociralo na taj crtani film „La Linea".


Samo što ruka koja crta toga čovječuljka što hoda po liniji i buni se nije iz Italije, nego iz jednog od stranih veleposlanstava u Sarajevu, a kako mi neki kažu „meš čini ba iz engleskog". Zanimljivo, ista je sudbina junaka crtanog filma „La Linea" i ovih političara što ih crtaju strani veleposlanici, traju otprilike dvije i pol minute, kao i crtani film. A na kraju se njihov lik pretvori u pravu liniju, na čijem kraju piše THE END. I izgleda takva je sudbina političara Martina Raguža i njegove stranke HDZ-a 1990.

Turska Hrvatska

Prateći posljednjih tjedan dana događanja vezana uz izbore, a posebno nakon nastupa na sarajevskoj televiziji Reufa Bajrovića koji je zadužen javnosti objašnjavati mišljenje američkog Veleposlanstva, izgleda da nema ništa od glasova Bošnjaka u Sarajevu za Martina Raguža, jer puno je njihovih kandidata. Sarajevo, onako veliki grad, odjednom je postao „mala bara puno krokodila". I tako je Martinu jedina nada ostala Cazinska Krajina, odnosno dio nekadašnje turske Hrvatske. Evo budući da su se izbori približili, pa i moja žena to gleda i komentira: „Šta je ovo, 90-ka ima uvijek neke skupove po svadbenim salonima". Ja joj govorim: „Pa to im je u programu stranke". A program je taj da obiđu što više svatovskih salona i da se dobro udaju za kakvog bega ili agu u Sarajevu. Sada se begovi gore posvađali i ostala mu je samo Cazinska Krajina. Preko Facebooka se otamo javila neka Šeherzada, vjerojatno ljepotica iz 1001 noći koja nudi Martinu 22.000 glasova, to je neka iznenadna ljubav, „čim ga je vidjela, odmah ga je spazila". Ali mislim ljubav nema oči. Ja bih samo napomenuo Martinu kako se građanin Cazinske Krajine zahvali za sve ono što dolazi s hrvatske strane, da ga podsjetim kako su se zahvalili Tuđmanu što je uspio deblokirati da ne završe kao Srebrenica, i neka se sjeti kako su se zahvalili generalu HVO-a Vladi Šantiću koji ih je čitav rat branio i opskrbljivao logistikom iz Hrvatske. Ta Cazinska Krajina ima 200.000 građana s hrvatskom putovnicom, nikada nijedan od njih nije glasovao za stranku s hrvatskim predznakom, a odjednom su Martina prepoznali iako su mu sva obilježja s hrvatskim predznakom da je čisto bošnjačka stranka i odjednom se razvila ta nevjerojatna ljubav. I to bih samo preporučio čitateljima da obvezno pogledaju ovaj crtani Barum, barum na cazinski način, jer ipak taj narod ima duha. Iako je mnogo puta u povijesti varan, smisao za zajebanciju mu nisu mogli uništiti. I poanta je u pjesmi „Put putuje moj jarane, putujem i ja. Oba nas je zavela ašik žena ta".

Rado Srbin ide u vojnike

Idemo dalje. Izbori se približavaju. Mlađi čitatelji se isto ne sjećaju, a mi stariji jesmo. Devedesetih godina je bila aktualna narodna poslovica „Rado Srbin ide u vojnike" koja ima sarkastični nastavak: „Dvojica ga vuku, a trojica ga tuku". Ja bih samo ovo parafrazirao rečenicom „Rado Hrvat ide na izbore, dvojica ga vuku, a trojica ga tuku". Približavaju se po tko zna koji izbori nakon završetka rata, a hrvatski narod u Bosni i Hercegovini koji je stvarno izložen majorizaciji prije svega bošnjačkog naroda s kojim živi većim dijelom u Federaciji tako se nonšalantno ponaša prema tome. Iako shvaća da su izbori ovdje daleko od demokracije, ovdje su svaki izbori nastavak rata drugim sredstvima. Bošnjačka politička elita jako dobro to koristi da poslije svakih izbora što više prava Hrvatima oduzme i što ih više majorizira i prisili da se isele s prostora Federacije. Doduše, to su im jako pomogli strani izaslanici u Sarajevu, na čelu s Robertom Berryjem i njegovim izbornim zakonom, Wolfgangom Petritschem i njegovim ustavnim promjenama koje su samo naštetile Hrvatima, a zanimljivo 50 posto Hrvata neće izaći na izbore. Ne mogu shvatiti koja je to nacionalna svijest, prije bih rekao nesvijest, jer svojim neizlaskom dajemo glas drugoj strani, bošnjačkoj političkoj eliti da nas nastavi dalje majorizirati. I ja ne znam što bih trebao poručiti Hrvatima i Hrvaticama da to shvate, oni se jednostavno ponašaju kao u onom filmu o katoličkom svećeniku „Ptice umiru pjevajući". Tako mi indiferentno, hladno sudjelujemo u laganom iseljavanju Hrvata iz BiH, gdje postojimo već 14 stoljeća. Ali ja mislim da je ovo konačni kraj toga jer stiže „Hrvatski odgovor", stižu stranke Hrvatskog narodnog sabora na čelu s HDZ-om koje će polučiti izvanredne izborne rezultate i napokon prekinuti besramnu majorizaciju i stigmatizaciju hrvatskog naroda. HNS na čelu s HDZ-om dobit će više od 80 posto glasova ljudi Hrvata koji izađu na izbore što u ovakvom izbornom zakonu opet ne jamči da ćemo sudjelovati u vlasti. Napravimo u ovih nekoliko dana do izbora bar mrvicu više truda da izađemo u što većem broju i da budemo što jedinstveniji, jer sve svjetske silnice napokon nam idu na ruku, mi smo građani Europske unije kao hrvatski građani, članovi NATO saveza. Smiješni bismo bili kad smo sve ovo izdržali proteklih 20 godina, kada nas samo jedan korak dijeli od pobjede da ostanemo ovako ravnodušni i nezainteresirani.

Srbi i Rusi rade. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov daje izjavu u današnjim novinama da Rusija neće prepustiti Balkan NATO savezu, dovoljno je što smo prepustili Sloveniju i Hrvatsku. Kao pojačanje poslali su nam kozake s Dona. Pratim što se događa u Republici Srpskoj, ali ne znam što su Ameri i Rusi dogovorili, možda je to nova Jalta, samo ovaj put granica nije Drina i bivša Jugoslavija, nego granica ove sadašnje, Republika Srpska. Mi kao Hrvati nismo s tim kozacima „koze čuvali". Opet ponavljam, mi pripadamo Europskoj uniji i NATO savezu i zato naš „Hrvatski odgovor" mora bit odmah čim se ratificiraju izbori. Mjesec dana nakon izbora moramo sazvati Hrvatski narodni sabor samo s dvije točke dnevnog reda. Prva točka je konstituiranje sabora, a druga točka treba biti obvezujuća odluka da prostor koje je obranilo Hrvatsko vijeće obrane nikada neće pripasti nijednom euroazijskom udruženju ili asocijaciji, nego samo može pripasti NATO savezu i Europskoj uniji. I iz tih pozicija treba krenuti u pregovore o nekom daljnjem preustroju države Bosne i Hercegovine. Jer ne pada mi napamet da me netko vraća pod utjecaj Putina ili Staljina, ili pod utjecaj Erdogana i bliskoistočnih zemalja.

Konzumiranje Mercatora

A sve nam pokazuje da situacija u Federaciji BiH nije baš sjajna. Netko je napravio taj entitet, isto ću citirati Lavrova. „Entitet bošnjačko-hrvatski je napravljen jer muslimani nisu mogli imati svoju republiku što bi bila latentna opasnost za islamsku državu u Europi i onda smo im mi Hrvati pridruženi, kao neki europski garant ili regulator. Hrvati su silom ugurani u taj entitet, ugašena je Hrvatska Republika Herceg Bosna, što su muslimani prihvatili kao idealan prostor za majorizaciju Hrvata. Zahvaljujući toj užasnoj nakaradnoj politici prije svega međunarodne zajednice, od 23 posto teritorija koje su kontrolirati Bošnjaci, sada oni drže cijelu Federaciju, odnosno dobili su 51 posto BiH. Hrvatima su oduzeta sva prava. U normalnim državama, posebno s tri nacije, federiraju teritoriji, federiraju republike i na svakoj razini je rotacija, paritet, konsenzus, a Hrvatima je to zabranjeno na razini Federacije, i na razini države. I faktički od nas mogu raditi što hoće.

A da bi čitatelji, jer ova se kolumna ne čita samo u BiH, nego širom planeta Zemlje (ta nema gdje nas u posljednjih 100 godina nisu raselili i iselili), a posebno u Hrvatskoj, da bi shvatili stanje ovdje, u kakvom mi entitetu živimo mislim prije svega na Federaciju, zahvaljujući međunarodnoj zajednici i federalnim medijima koje međunarodna zajednica forsira za širenje velikobošnjačke politike, dobili smo bošnjački entitet koji je definiran Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića i manifestom Komunističke partije Josipa Broza Tita. Znači s dva bošnjačka bloka koja idu s te dvije rigidne i u civiliziranoj Europi neprihvatljive ideje, s radikalnim islamom i s komunizmom u 21. stoljeće. To je nemoguća misija. Slika uvijek govori više nego milijun rečenica. Fotografija reisa Cerića koji je sada predsjednički kandidat u Jajcu, gdje je bilo zasjedanje ZAVNOJ-a i Titina bista iza njega, i on priča o nekoj građanskoj BiH gdje nema ni Srba ni Hrvata, gdje će glavna ideologija biti Titin komunizam i vjerojatno taj radikalni islam i to na kraju može samo završiti s crvenim komunističkim kalifatom. I kako kaže veliki redatelj iz Sarajeva Gradimir Gojer, „to je Heineken koalicija, zelena boca i crvena petokraka". Ali to neće moći proći, jer stiže „Hrvatski odgovor" i on će biti kao i 1992. godine kada se hrvatski narod morao sam organizirati na našu radost, a na njihovu žalost, a to je HR HB. Jer nijedan pečat koji je na silu uzet Hrvatima u Federaciji, nitko od bošnjačke političke elite bez obzira na pobjedu na izborima neće htjeti vratiti, čak i onaj mali pečat za nabavu toaletnog papira neće htjeti vratiti. Zato Hrvati HR HB, glavu gore izađimo na izbore, vratimo svoje dostojanstvo i glasujmo ZNA SE.

P.S. Da biste shvatili koliko je stvarno nepovjerenje, da ne kažem gađenje prema hrvatskom narodu, najbolje je vidjeti video na YouTubeu i reakcije jedne Bošnjakinje iz Sarajeva na gašenje Mercatora i dolazak hrvatskog Konzuma u BiH. To se liju krokodilske suze, sve može biti, ali ne smije biti hrvatsko. Žalosno, tužno, ali istinito. I hvala Bogu, napokon je Sarajevo Damaskirano.

Piše: Marin Topić/pogled.ba