Marijan Knezović: Svastika, Frljić, Dežulović i Vulin su nam najbolja ogledala

Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović
Nakon tog idiotskog vandalizma nepoznatog počinitelja, mediji nisu propustili priliku da se naglasi fašistički predznak kojeg potencijalno nosi hrvatsko društvo. Kada se nešto loše dogodi, odjednom se smatra da je nacija u krizi i da prijete opasnosti koje nikako ne mogu biti ignorirane. Tako mediji i javne osobe kažu da u Hrvatskoj odrasta fašistička zmija, i to sve zbog događaja za koji je kriva jedna, ili eventualno par osoba. Ono što je svakako zanimljivo je izostanak generalizacija kada Hrvati urade nešto dobro. Tako kada netko nacrta svastiku, nacrtali su je svi, a kada dr. Rosa Karlić otkrije značajne stvari vezane uz prevenciju tumora i oduševi svijet, onda ih nisu otkrili svi. Zanimljivo je kako imamo sklonost da se identificiramo s vandalima i fašistima, a ne sa znanstvenicima. Svakako je za svoj znanstveni podvig zaslužna samo dr. Rosa Karlić, ali tako je i za svastiku kriv zločinac koji ima ime i prezime, kao i institucije koje su mu to omogućile, a nikako hrvatski narod. Ako nismo svi doktori, nismo svi ni fašisti. Također, ograđivanje od svastike i osuđivanje iste mi je najsmiješniji dio priče. U nas se eto kao čeka hoće li je netko osuditi, umjesto da se podrazumijeva da je osuđuju svi. Onaj koji se od nje mora ograditi očito u sebi još nije razgraničio je li on fašist ili ne.

Oliver Frljić u sjeni Dežulovića

Tako nam i svima poznati riječki intendant Oliver Frljić, za kojeg se zna kako je došao do dužnosti koju obnaša, ovih dana nastavlja zabavljati javnost performansima koji su bliže kompleksaškom privlačenju pažnje nego ikakvom vidu aktivizma ili ne daj Bože, umjetnosti. Iako gađanje ikoga ičim smatram neprihvatljivim i nedopustivim, nije zanemariva ni činjenica da je upravo to i cilj provokacije. Jednostavno, ne bi dovoljno portala prenijelo vijest da njegov performans prođe mirno, tako da je gospodin Oliver shvatio da medijsku eksponiranost može dobiti samo kontroverznim performansima. Podrška koja mu se iskazuje u ime slobode govora nikako nije opravdana kao što je opravdana podrška Borisu Dežuloviću prema kojem su se u EPH ponijeli neprofesionalno i protiv nekog nepisanog novinarskog kodeksa. Iako neosporno potrebno, znakovita je viralnost podrške koju dobiju lijevi novinari ili aktivisti dok se napadi na one bliže desnoj opciji uzimaju zdravo pod gotovo. Tako cijela Hrvatska skače kada je ugrožen Dežulović ili Frljić, a kada Karolina Vidović Krišto dobije neosnovani otkaz i ugrozi joj se sloboda govora i izvještavanja, onda svi šute. Iako demokracija, očito demokratski branimo samo one s lijeve strane obale.

Stepinac kao ustaški vikar postoji samo kada se ide u goste

Tako srpski ministar Aleksandar Vulin kardinala Stepinca, koji je eto možda slučajno proglašen blaženim i to od Ivana Pavla II naziva ustaškim vikarom. Da nije smiješno, rekao bih da je glupo. Pokušavaju mu mediji predbaciti manjak bontona jer je to izjavio u Hrvatskoj gdje je bio gost. Mislim da mu je prvo potrebno predbaciti manjak pameti, a onda možda i bontona. Povjesničarka Esther Gitman je napisala cijelu knjigu o tome kako je Stepinac spašavao Židove u NDH, te je to izvrsno potkrijepila dokazima i informacijama. Mislim da spašavanje Židova nije u opisu posla navodnog ustaškog vikara, a siguran sam da u opisu posla spomenutog srpskog ministra nije da sramoti svoju državu neprimjerenim izjavama. Medijski linč zbog izjave tog nepametnog čovjeka je upravo ono što on želi, vodeći se istom taktikom kao i spomenuti Frljić. Tako da, ne. Nije on uvrijedio svojom izjavom nijednog Hrvata, već je osramotio sebe. Mislim da nam ne bi trebalo smetati što se tamo neki ministrić iz susjedne države sramoti, već da bi nam trebale smetati pojedine institucije u našoj državi. Uostalom, on tu ne bi došao da ga netko nije pozvao. Svakako je najmanji problem on, a najveći intelektualac koji ga je pozvao.

knezevina.net