MARIJAN KNEZOVIĆ Virus političkog Mostara i političkog Sarajeva gori od koronavirusa

Marijan Knezović
Marijan Knezović

Mladi aktivist, kolumnist i politički analitičar Marijan Knezović u razgovoru za hercegovina.info govori o korona krizi, ekonomskim posljedicama iste, svom volontiranju u SKB Mostar za vrijeme pandemije koronavirusa, izbornom zakonu u BiH, svom političkom angažmanu, generalu Praljku, svom stricu fra Mariju Knezoviću te o Zoranu Milanoviću.

Koronavirus lagano odlazi, no dolaze drugi problemi, ekonomske posljedice i recesija. Kako vidite budućnost u BiH?

"U BiH već nekoliko desetljeća imamo opasnije viruse od koronavirusa i pandemije koje traju za razliku od ove koja je relativno brzo završena. To su virusi političkog Mostara, političkog Sarajeva i političke Banja Luke. Virusi nepotizma, korupcije, uhljebljivanja, ucjenjivanja, trgovanja, izdaje. Te viruse ne mogu i neće svladati stručnjaci ili mjere opreza. To mogu učiniti samo predstavnici tri naroda u BiH, dogovorom koji bi otvorio vrata budućnosti za BiH. No, za to postoji jedan preduvjet, a on glasi: „BiH – troentitetska ili nikakva.“ Taj preduvjet će biti ispunjen, ali se čini kako ćemo se za to morati malo strpiti."

Imaju li naši politički predstavnici snage i znanja da nas sve skupa izvuku iz ove teške situacije?

Nemaju.

Mnogi možda ne znaju, za vrijeme pandemije prije odlaska u Zagreb stavili ste se na raspolaganju KB Mostar gdje ste volontirali. Kako je to izgledalo iznutra? 

"Kad se o bolnici radi, prije svega bih se zahvalio SKB-u Mostar koji mi je (kao i mnogim drugim volonterima) omogućio da svojom mrvicom doprinosa pomognem tim nevjerojatnim ljudima i da ne gubim vrijeme dok čekam otvaranje granica. Provesti makar i kratko vrijeme s medicinskim i zdravstvenim djelatnicima SKBM-a je ogromno profesionalno ali i ljudsko iskustvo.

Domari, sestre, liječnici, informatičari, članovi uprave i drugi zaposleni u bolnici odradili su herojski posao, žrtvovali svoje vrijeme i vrijeme svojih obitelji, a uz sve to cijelo vrijeme su bili optimisti i bolnicu su i u najtežim trenucima osvježavali motivacijom i željom za radom i dobrim djelima.

Na kraju krajeva, SKBM je prilikom skupljanja donacija pokazao i kako je jedna od najtransparentnijih bolničkih ustanova u svijetu. Ne znam za puno bolnica koje su podatke o svakoj uplati i svakom feningu objavljivali u realnom vremenu. No, mnogima je to teško priznati. Slažem se kako nam treba još bolja i i još suvremenija bolnica. No, ako to želimo, trebamo to zahtjevati od onih u političkom životu koji već godinama otimaju i prenamjenjuju desetke miljuna maraka i tako oštećuju bolnicu i sve one koji trebaju liječenje."

Ako dođe do promjene izbornog zakona, to bi bila odlična stvar za Hrvate, ne samo što bi konačno sami mogli birati svog predstavnika, nego bi se na političkoj sceni otvorio prostor pluralizmu. U tom slučaju mogao bi se i među Hrvatima u BiH pojaviti neki MOST, sad vidimo kako im se priključio kao nezavisni kandidat i Nino Raspudić s kojim ste bliski?

"Slažem se s vama, ali ne vidim na horizontu promjenu izbornog zakona koja bi bila dobra za Hrvate dok imamo političke predstavnike kakve imamo. No, ideje su itekako vječne, a predstavnici itekako prolazni, tako da sam dugoročno optimist. Što se tiče izlaska Nine Raspudića na parlamentarne izbore u Hrvatskoj, smatram kako je to potreban i koristan angažman. Raspudić je već znatno podigao razinu političkog diskursa u Hrvatskoj, otvorio je mnoge važne teme (Hrvati u BiH, DORH...) te bi kao saborski zastupnik pozitivno odudarao od mnogih.

Pogotovo će koristan biti za raskrinkavanje onih koji od jutra do mraka hrvatuju za saborsku plaću, znaju pričati samo o ustašama i partizanima, a kad poslušate njihove pojedine govore, ne znate radi li se o hrvatskim saborskim zastupnicima ili turskim veleposlanicima. Nini, kao i svim drugim kandidatima koji se ne boje svojih stavova i ideala, želim uspjeh. To bi bio uspjeh Hrvatske, puno više nego njih kao pojedinaca."

Jeste li razmišljali o svom političkom angažmanu, bile su neke otvorene relacije s MOST-om ali i s drugim strankama u Hrvatkoj i BiH?

"Mnogi koji javno djeluju se nađu u situaciji da im se „otvaraju vrata“ političke arene. Smatram kako je svaki kvalitetan čovjek koji se uključi u politiku, bez obzira na političku opciju, ogromna dodana vrijednost našem narodu i demokraciji. Isto sam tako svjestan kako sve u životu treba raditi temeljito i odgovorno, s pripremom, jasnim ciljem i vizijom, a sve to uz kvalitetne ljude i naravno u pravom trenutku. Iz te perspektive, smatram kako još nije vrijeme da sudjelujem na izborima. Čovjek mora znati reći ne, kako sebi tako i drugima, kako bi u budućnosti mogao dati više. Ako u jednom trenutku odlučim „zaigrati“ političku utakmicu, a vjerujem kako će i to vrijeme doći, to će biti onda kad budem znao kako mogu računati na ozbiljan rezultat jer nemam a ma baš ni najmanju ambiciju za sjedenjem u opoziciji. Želim rezultat koji vodi u odgovornost iz koje će se roditi potrebne promjene. Sve drugo nije politika, nego politikanstvo, a time se sigurno neću baviti."

Zoran Milanović preuzeo je dužnost predsjednika RH. Što Hrvati u BiH mogu očekivati od njega?

"Politički put i političke paradigme Zorana Milanovića su kao i vrijeme, jako promjenjive zavisno od situacije te teško predvidljive. U puno je slučajeva pokazao ozbiljan državnički sentiment prema Hrvatima u BiH, ali ako itko svoje dobre poteze zna uprskati nepromišljenim izjavama i djelovanjima, to je predsjednik Milanović."

Bili ste vezani uz generala Praljka, razmjenjivali ste pisma. Tko je za vas general Praljak i kakvim će te ga pamtiti?

"Nevjerojatna je čast imati priliku uopće komunicirati s osobom kalibra generala Praljka. On je učitelj, a njegov život putokaz. General Praljak je, uz Divu Grabovčevu, najveći simbol žrtve i ponosa za Hrvate u BiH. Kako vrijeme bude odmicalo, simbol će samo dobivati na snazi, a to će nadam se voditi tomu da naše ideje i djelovanja usklađujemo s idealima za koje je General i živio i umro. To su čast, istinoljubivost, hrabrost i ljubav."

Vaš stric fra Mario Knezović jako je aktivan u medijskom prostoru. Da li ste od njega naslijedili govorništvo? Koliko često razgovarate i postoje li teme u kojima se ne slažete?

"Fra Mario jest jako aktivan, i on je netko bez koga bi medijska scena u BiH bila puno siromašnija. Naravno da se u puno toga slažemo, ali postoje i neke stvari oko kojih se nikad nećemo složiti, često znamo raspravljati je li bolji bio Petrović ili Kukoč haha. Nisam stručnjak za gene pa mi je teško govoriti o nasljeđivanju, no kada bih se morao kladiti, rekao bih da sam želju za jasnim izgovaranjem i analiziranjem stvarnosti kako i od fra Marija nasljedio i od svoje majke. Kad čovjeka majka, dok je još dijete, nauči što su to hrabrost i odvažnost te kako se samo Boga treba bojati, nema izazova koji se ne može svladati" rekao je Marijan Knezović u razgovoru za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.